Ga naar de inhoud
Krementsjoek

Doden bij aanslag op drukbezocht winkelcentrum Oekraïne

Oekraïens winkelcentrum verwoest bij raketaanval

00:49

Een raketaanval op een winkelcentrum in de Oekraïense stad Krementsjoek heeft volgens Oekraïne aan zeker twee mensen het leven gekost. Onder anderen president Zelenski deelde beelden van het brandende winkelcentrum op sociale media. Volgens hem waren er ruim duizend burgers in het complex toen dat werd aangevallen. Er wordt dan ook gevreesd voor meer doden.

Naast de doden zouden er zeker twintig gewonden zijn gevallen, van wie er meerdere slecht aan toe zijn. De regionale gouverneur spreekt al over tien doden en 40 gewonden, maar dat is verder nog niet bevestigd.

Op berichtendienst Telegram zegt Zelenski: "De bezetters hebben een winkelcentrum geraakt waar meer dan duizend burgers binnen waren. Het staat in brand. Reddingswerkers proberen het vuur te blussen. Het aantal slachtoffers is onvoorstelbaar."

'Geen strategische waarde' 

"Van het winkelcentrum ging geen enkele dreiging uit voor het Russische leger. Het had geen strategische waarde. Mensen wilden gewoon een normaal leven leiden, dat is wat de bezetters zo boos maakt. Uit machteloosheid blijft Rusland burgers aanvallen. Het is zinloos om te verwachten dat het redelijk of humaan is." 

Ook de burgemeester van Krementsjoek spreekt over een 'erg druk' bezocht winkelcentrum dat grotendeels in brand staat. 

Krementsjoek, een stad met 200.000 inwoners, ligt midden in Oekraïne. Het winkelcentrum dat werd geraakt ligt naast het centrale treinstation van de stad.

Rusland heeft nog niet gereageerd, maar het land ontkent dat het expres burgers aanvalt.

Zelenski
Lees ook:
Zelenski vraagt G7-leiders om extra luchtafweergeschut

Bekijk ook: Deze Oekraïense soldaten stelen Russische tanks vlak bij de frontlinie

01:53
Een Oekraïens bataljon maakt Russische tanks buit in de Donbas om vervolgens tegen de Russen in te zetten. De 21-jarige commandant Vitalii vertelt trots: ''Ze hadden niet verwacht dat we het lef hadden ze te stelen."