Ga naar de inhoud
Sancties in de maak

Zelenski vraagt G7-leiders om extra luchtafweergeschut

De G7-leiders bij elkaar. Beeld © EPA

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de G7-landen gevraagd om extra luchtafweergeschut te sturen. Hij deed dat via een liveverbinding met de top die deze dagen in Schloss Elmau in Zuid-Duitsland wordt gehouden.

Dat meldt een Europese functionaris die anoniem wil blijven. Ook melden twee bronnen dat Zelenski gezegd heeft dat hij voor het begin van de winter de oorlog beëindigd wil hebben.

Meer zware wapens zijn niet het enige op het verlanglijstje van Zelenski. Hij pleit verder voor zwaardere sancties tegen Rusland en wil van de G7-leiders meer veiligheidsgaranties.

Graanexport

De Oekraïense president vraagt ook om hulp bij het exporteren van graan. De export ervan wordt door de Russen zo goed als onmogelijk gemaakt.

De G7, de grote industrielanden van de wereld, overleggen tot en met morgen onder meer over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Naast de G7-leiders zijn ook kopstukken van de EU aanwezig en enkele andere regeringsleiders.

Na
Lees ook:
Na Severodonetsk nu Lysytsjansk: 'Russen zullen steden kapot blijven maken'

De Verenigde Staten zijn volgens sommige media bereid om aan de eis van Zelenski tegemoet te komen en een geavanceerd luchtverdedigingssysteem aan de regering in Kiev te leveren. Ook staat in een voorlopige verklaring van de G7 dat de landen 'voor zolang als het nodig is' Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland zullen bijstaan.

Persbureau Reuters meldt dat de leden van de G7 verder met een nieuw pakket van gecoördineerde sancties komen tegen Rusland. De grote industrielanden van de wereld willen daarmee Moskou verder onder druk zetten om de oorlog in Oekraïne te staken.

"De tweeledige doelstellingen van de G7-leiders zijn om direct de inkomsten van de Russische president Poetin af te knijpen, met name op het gebied van energie, maar ook om de impact van de sancties op de G7-economieën en de rest van de wereld te minimaliseren", zegt de functionaris.

Westerse landen willen de druk op Rusland graag verder opvoeren met strafmaatregelen, maar staan daarbij ook voor het dilemma dat de sancties de al stijgende inflatie in het Westen verder aanwakkeren. 

Rusland
Lees ook:
Rusland lost voor het eerst in eeuw buitenlandse schuld niet af

Gisteren liet de Amerikaanse president Joe Biden al weten dat de G7-landen ook een importverbod voor Russisch goud willen invoeren. Een officiële aankondiging komt naar verluidt morgen na afloop van de driedaagse topconferentie in het Duitse Schloss Elmau.

Een verbod op de invoer van Russisch goud wordt door deskundigen vooral beschouwd als een symbolische stap. De G7-leiders komen naar verwachting ook met een 'ongekende, langdurige veiligheidstoezegging' om Oekraïne financiële, humanitaire, militaire en diplomatieke steun te bieden.

Bekijk ook: Severodonetsk valt, inwoners vluchten

01:39
De stad Severodonetsk, in het oosten van Oekraïne, is na weken vechten volledig in Russische handen.