Twee mensen nog in ziekenhuis

Dode tieners in kroeg Zuid-Afrika: overlevenden roken 'verstikkende geur'

27 juni 2022 11:17 Aangepast: 27 juni 2022 15:38
De politie tast in het duister over de doodsoorzaak

Het is nog altijd onduidelijk wat er precies gebeurd is met de 21 jongeren die zondagochtend dood werden gevonden in een kroeg in Oos-Londen, in Zuid-Afrika. Wel vertellen overlevenden over een verstikkende geur. De slachtoffers zouden daar door de drukte niet voor hebben kunnen vluchten.

De 19-jarige Sinovuyo Monyane, die door de kroeg was ingehuurd om drankjes te promoten, zegt tegen persbureau AFP dat ze nog steeds 'in de war' is. Ze wilde vanwege de geur naar buiten vluchten, maar dat werd door de drukte bemoeilijkt. Ze hoorde ook andere mensen schreeuwen dat ze geen adem konden krijgen.

Onderuitgezakt

"Toen viel ik flauw", vertelt Sinovuyo. Toen ze later wakker werd, zag ze de lichamen op de grond liggen. "Ik had dood kunnen zijn", zegt ze.

De lichamen van 21 andere jongeren, tussen de 13 en 17 jaar oud, werden onderuitgezakt gevonden op stoelen, banken en op de vloer. Op foto's die rondgingen op social media was geen zichtbaar letsel te zien.

Twee slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis. 

Niet doodgedrukt

Eerder speculeerden lokale media over paniek in de kroeg, waardoor de jongeren elkaar zouden hebben doodgedrukt. Die theorie is van tafel geveegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zeker 21 doden gevonden in kroeg Zuid-Afrika

De meeste tieners waren in de kroeg om het einde van het schooljaar te vieren. Mogelijk zijn ze om het leven gekomen door iets wat ze hebben gedronken, gegeten of gerookt.

De Zuid-Afrikaanse politie bevestigt dat dus vooralsnog niet en geeft aan zich 'maximaal in te spannen' om de doodsoorzaak te achterhalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore