NAVO-lidmaatschap

Erdogan ontmoet leiders van Zweden en Finland voor NAVO-top

27 juni 2022 05:50 Aangepast: 27 juni 2022 05:53
De Turkse president Erdogan. Beeld © Eyevine

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan woont morgen voorafgaand aan de NAVO-top in Madrid een gespreksronde bij met de leiders van Zweden, Finland en de NAVO.

De gesprekken betekenen echter niet dat 'we een stap terug doen van onze positie', zegt een woordvoeder van de president.

Finland en Zweden hebben het NAVO-lidmaatschap aangevraagd als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Maar de kandidaturen stuitten op tegenstand van Turkije, dat boos is over de steun die de twee landen volgens Ankara verlenen aan Koerdische militanten en aan wapenembargo's tegen Turkije.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije: positieve stap Zweden en Finland rond NAVO-toetreding

Erdogan en onderminister van Buitenlandse Zaken Sedat Onal wonen vandaag eerst nog een gespreksronde met Zweedse en Finse delegaties in Brussel bij. De presidentiële woordvoerder zei dat Turkije en de Noordse landen het grotendeels eens zijn over kwesties.

Totale goedkeuring nodig

Ze zouden morgen in Madrid in een nog betere positie komen als ze het in Brussel helemaal eens zouden kunnen worden.

De NAVO-leiders komen op 29 en 30 juni in Madrid bijeen. Elk NAVO-lidmaatschap vereist de goedkeuring van alle dertig leden van het bondgenootschap. Turkije is al meer dan zeventig jaar een NAVO-bondgenoot en heeft het op een na grootste leger van de alliantie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore