30 tot 55 jaar cel

Ghislaine Maxwell voelt zich bedreigd door cipiers en wil uitstel van zaak

27 juni 2022 00:09 Aangepast: 27 juni 2022 07:30
Ghislaine Maxwell, eind vorig jaar in de rechtbank Beeld © AP

Ghislaine Maxwell, de vrouw die verdacht wordt van het ronselen van meisjes voor Jeffrey Epstein, zegt dat ze is bedreigd door gevangenispersoneel. De gevangenis heeft haar onder verscherpt toezicht gesteld, omdat gevreesd wordt dat ze zelfmoord pleegt.

De 60-jarige Maxwell werd in december schuldig bevonden aan het regelen van meisjes voor haar partner in crime, Jeffrey Epstein. Die misbruikte de meisjes vervolgens. Dinsdag hoort Maxwell welke straf ze daarvoor krijgt. Ze kan 30 tot 55 jaar cel krijgen.

Maar Ghislaine Maxwell heeft om uitstel gevraagd, zo blijkt uit documenten die persbureau Reuters in handen heeft. Ze zou haar leven niet zeker zijn in de cel in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn en bedreigd zijn door gevangenispersoneel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

30 tot 55 jaar cel geëist tegen Ghislaine Maxwell vanwege ronselen en misbruik jonge meisjes

Ze is daarop onder 'suicide watch' geplaatst: bewaarders houden strenger in de gaten of ze zichzelf niks aandoet. De aanklager denkt dat ze met haar beweringen komt, om een privécel te krijgen. Daar zou ze makkelijker zelfmoord kunnen plegen.

Geen uitstel

Maxwell is wel overgeplaatst na haar bewering dat ze bedreigd wordt. Volgens de aanklager wil ze niet zeggen waarom ze voor haar veiligheid vreest. "Omdat haar verklaringen steeds afwijken, denkt een psycholoog dat ze zichzelf mogelijk iets wil aandoen", staat in rechtbankdocumenten.

Er is volgens de aanklagers geen reden om het uitspreken van de straf uit te stellen. Maxwell zou toegang hebben tot alle relevante documenten en voldoende slaap kunnen krijgen in haar cel.

Geen nieuw proces

Advocaten van Maxwell probeerden eerder dit jaar nog een nieuw proces te starten, omdat een van de juryleden volgens hen misleidende antwoorden had gegeven tijdens de selectie van de jury. Hij had verzwegen dat hijzelf slachtoffer was van seksueel misbruik. De rechter wees het verzoek in maart af.

Maxwell had tussen 1994 en 2004 een relatie met Epstein. De multimiljonair pleegde in 2019 zelfmoord toen hij in de gevangenis in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ghislaine Maxwell op vijf punten schuldig bevonden: 'Gerechtigheid is geschied'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore