Ga naar de inhoud
Motief onbekend

Schutter Oslo weigert te praten 'tenzij opname in z'n geheel naar buiten komt'

Inwoners van Oslo leggen bloemen op de plek van de aanslag. Beeld © ANP

De verdachte van de schietpartij in Oslo weigert met de politie te praten. Hij ontkent niet de schutter te zijn, maar wil niks kwijt over zijn motief. Dat wil hij alleen doen als zijn politieverhoor helemaal wordt vrijgegeven.

De 42-jarige verdachte, een Noor van Iraanse komaf, schoot in de nacht van vrijdag op zaterdag om zich heen in Oslo, onder meer bij een bekende homobar. Twee mensen kwam om, meer dan 20 mensen raakten gewond.

Volgens de politie had de schutter een terroristisch motief. Hij werd direct na de aanslag opgepakt. Persbureau AP meldt dat de politie gisteren en vandaag heeft geprobeerd de man te verhoren, maar hij weigert te praten.

Politie
Lees ook:
Politie beschouwt schietpartij Oslo als terreuraanslag

Zijn advocaat laat aan AP weten dat de verdachte alleen zijn verhaal wil doen als de opname van het verhoor in zijn geheel wordt vrijgegeven. "Dat moet direct gebeuren, zodat er niet mee geknoeid kan worden." Politieverhoren worden in Noorwegen standaard opgenomen.

Petter (50) zat naast een van de slachtoffers

De 50-jarige Petter was ooggetuige van de schietpartij. Hij zat naast één van de slachtoffers: een goede vriend, die hij al tien jaar kende. Aan de Noorse publieke omroep NRK doet hij zijn verhaal: "De man haalde een wapen tevoorschijn en begon op ons te schieten. Pas na twee of drie schoten had ik door wat er gebeurde", vertelt hij.

Petter wierp zich op de grond en kroop snel naar binnen. Toen hij een paar minuten later weer naar buiten ging, zag hij dat zijn vriend op de grond lag. Er is nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar zonder resultaat. Pas toen Petter in veiligheid was, drong tot hem door wat er gebeurde. "Mijn lijf zat zo vol met adrenaline, dat het besef niet doordrong."

Eerder opgepakt

De verdachte blijft nog zeker vier weken vastzitten. Hij heeft, volgens zijn advocaat, toegegeven de schutter te zijn. De man is in het verleden al eens opgepakt voor een drugsgerelateerde zaak en omdat hij een wapen bij zich droeg.

De Noorse veiligheidsdiensten zouden hem sinds 2015 in het vizier hebben. In de jaren daarna groeide de bezorgdheid, omdat hij mogelijk geradicaliseerd was. Hij zou ook contact hebben gehad met een Noorse extremist die door de politie in de gaten wordt gehouden.

Op deze beelden zie je dat er paniek ontstond tijdens de schietpartij. Ook de arrestatie van de verdachte is in beeld gebracht:

In beeld: paniek bij schietpartij in Oslo, knallen hoorbaar

00:49
Een inwoner van Oslo filmde vanuit zijn raam de paniek die ontstond toen een man het vuur had geopend.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.