Ga naar de inhoud
Poetin wil meer

Na Severodonetsk nu Lysytsjansk: 'Russen zullen steden kapot blijven maken'

Burgers hebben barricades opgeworpen bij Lysytsjansk Beeld © EPA

Nu de Russen Severodonetsk in handen hebben, richten ze zich op de volgende stad: Lysytsjansk. "Ik verwacht dat de Russische manier van vechten - het helemaal kapotschieten van steden - zal doorgaan", zegt een deskundige tegen RTL Nieuws.

Russische troepen zetten artillerie in om de toegang tot de stad Lysytsjansk vanuit het zuiden te blokkeren, meldt de Oekraïense generale staf. Daarbij zou zowel civiele als militaire infrastructuur zijn getroffen. De Russen zijn al tot aan de buitenwijken van de stad opgerukt.

Russische troepen richten hun aanvallen op de stad Lysytsjansk, nu ze de aan de overkant van de rivier Siverski Donetsadat gelegen stad Severodonetsk gisteren volledig in handen kregen. Dat gebeurde na weken van felle gevechten. De inname van Severodonetsk betekent dat Rusland nu bijna de hele regio Loehansk controleert.

In deze video kun je zien dat inwoners Severodonetsk verlaten vlak voordat de stad helemaal in Russische handen is gevallen:

Severodonetsk valt, inwoners vluchten: 'Niemand kan daar blijven'

01:39
Severodonetsk valt, inwoners vluchten: 'Niemand kan daar blijven'

President Zelenski heeft lang volgehouden dat de verdediging van de Donbas afhangt van deze stad. Dat ze Severodonetsk nu kwijt zijn, is een verlies. Maar het is nog niet van zodanig doorslaggevend belang dat Oekraïne nu geen kans meer maakt in deze oorlog. 

Rusland heeft de regio's Loehansk en Donetsk erkend als onafhankelijke volksrepublieken en lijkt op weg de zogeheten Donbas volledig te veroveren. Rusland bezet nu zo'n 20 procent van Oekraïne. Qua grootte is dat vergelijkbaar met ongeveer drie keer Nederland. De verwachting is dat president Poetin meer wil.

Op dit kaartje kun je zien welk deel van de Donbas Rusland in handen heeft:

"Oekraïne is bezig Rusland een enorm hoge prijs te laten betalen voor elke meter grondgebied", zegt Oost-Europadeskundige Bob Deen van Instituut Clingendael.  

Onverzettelijk

"Ik verwacht dat de Russische manier van vechten - het helemaal kapotschieten van steden - zal doorgaan. Maar ook de Oekraïense manier van vechten, namelijk heel onverzettelijk en zo min mogelijk gebied prijs geven. Ook dat zal doorgaan, verwacht ik."  

Deen denkt dat deze oorlog nog jaren kan duren met alle gevolgen van dien voor burgers en voor de militairen aan het front.

 

 

Minimaal
Lees ook:
Minimaal vijf gewonden na raketaanval Kiev, meisje (7) gered