Ga naar de inhoud
Lange rijen

Duitsers willen buitenlands personeel inzetten na chaos op vliegvelden

Drukte op de luchthaven van Düsseldorf. Beeld © Anadolu Agency

Ook in Duitsland zijn er grote personeelstekorten op de luchthavens. De regering denkt de oplossing te hebben: personeel uit het buitenland inzetten. Er zouden al gesprekken zijn met Turkije.

Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van een gesprek met de ministers van Arbeid, Transport en Binnenlandse Zaken. Net als in andere Europese landen staan op Duitse luchthavens lange rijen en er is een tekort aan bagageafhandelaars.

Er zou alleen al op de luchthavens een tekort aan 2000 tot 3000 mensen zijn. Daarom wordt een campagne gestart om mensen uit het buitenland te werven. Het gaat om tijdelijke banen, voor een paar maanden.

Niet
Lees ook:
Niet alleen chaos op Schiphol, maar ook op luchthavens buurlanden

Het is belangrijk dat het tijdelijke personeel tegen dezelfde voorwaarden werkt als Duitsers, benadrukt de minister van Arbeid. Hij wil bijvoorbeeld dat er gewoon sociale premies en een fatsoenlijke loon worden betaald. "We moeten elke vorm van 'sociale dumping' en uitbuiting voorkomen", zegt hij tegen Bild.

Tekort aan personeel

Volgens partijen in de branche vinden gesprekken plaats met zo'n 2000 mogelijke werknemers uit landen buiten de Europese Unie. Zij komen onder andere uit Turkije.

Tijdens de coronacrisis gingen massaal banen verloren in de luchtvaart. Nu de vraag naar vakantievluchten weer toeneemt, is het voor de sector moeilijk om weer personeel te vinden.

Franse jongeren

Ook in ons land werd erover gesproken om tijdelijk mensen uit het buitenland te halen. Minister Karien van Gennip opperde om Franse jongeren, uit de buitenwijken van de grote steden, in ons land te laten werken.

Franse
Lees ook:
Franse jongeren in Nederland laten werken? 'In Frankrijk is werk genoeg'

Dat plan kwam haar op veel kritiek te staan, van zowel politici als vakbonden. "In Nederland staan een miljoen mensen aan de kant. Het is onrechtvaardig om over arbeidsmigratie te praten terwijl zo veel Nederlandse werkzoekenden aan het werk kunnen en willen", zei de voorzitter van vakbond CNV.

Genoeg werk in Frankrijk

Volgens Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma zitten de Franse jongeren er ook helemaal niet op te wachten. "In Frankrijk is er al genoeg werk voor jongeren. In de horeca is een tekort van 300.000 banen. Als je wilt werken, hoef je daar dus niet per se voor naar Nederland."

Bekijk ook: hoe het personeelstekort is ontstaan en wat we eraan kunnen doen

01:29
Het aantal banen groeit harder dan het aantal mensen dat een baan zoekt. En dat komt omdat de arbeidsmarkt niet meer in balans is.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.