Ga naar de inhoud
Via India

Russische olie ondanks boycot met omweg toch naar Nederland

Beeld © ANP

Er komt een Europese boycot op Russische olie en olieproducten aan, met het doel de oorlogskas van Poetin te raken. Maar het is nog maar de vraag hoe groot de impact op Rusland zal zijn. En de kans is groot dat we in Europa - via een grote omweg - nog steeds Russische olie(producten) zullen gebruiken.

De olieboycot is een onderdeel van het zesde sanctiepakket tegen Rusland, bedoeld om druk te zetten op de portemonnee van Poetin. Zijn regime wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door inkomsten uit grondstoffen, zoals olie en gas.

Het plan is om de invoer van Russisch olie geleidelijk af te bouwen. Aan het einde van dit jaar moet er een verbod zijn op de import van Russische olie naar Europa.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe EU-sancties: 'Van deze olieboycot gaan we zeker iets merken'

Nu al wordt er minder Russische olie gebruikt. Tussen maart en mei werden er dagelijks zo'n 554.000 minder vaten van Rusland naar Europa verscheept. ''Veel bedrijven kiezen ervoor om op eigen houtje te gaan boycotten'', vertelt Lucia van Geuns, energie-expert van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

China en India profiteren

Maar veel van de olie die Rusland normaal aan Europa verkoopt, gaat nu richting China en India. Van Geuns: ''Zij kopen Russische olie met 25-30 procent korting. Maar doordat de olieprijs momenteel zo hoog is, verdient Rusland er nog steeds geld aan.''

Hoe
Lees ook:
Hoe pijnlijk is de olieboycot voor de Russen en voor ons?

Bovendien zou het maar zo eens kunnen dat we in Nederland na de boycot alsnog Russische olie(producten) blijven gebruiken. Want de ruwe olie die India met een fikse korting inkoopt, wordt daar verwerkt tot diesel. Die wordt vervolgens – voor een hogere prijs – weer verkocht aan Europa.

Nieuw 'businessmodel'

''Het lijkt het nieuwe businessmodel van India'', zegt Van Geuns. Volgens haar is het niet voor het eerst dat er via een alternatieve route toch wordt gehandeld met oliesoorten onder een boycot. ''Iraanse en Venezolaanse olie vindt ook zo zijn weg op de wereldmarkt. Daarnaast wordt er ook vaak olie gemengd en onder een andere noemer doorverkocht. Dat zien we nu ook met Russische olie.''

Gaat Rusland de olieboycot dan überhaupt wel voelen? ''Dat moeten we nog gaan zien. Het is van veel verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld of de export naar India wordt ingedamd of niet'', zegt Van Geuns.

Kan
Lees ook:
Kan Rusland de olieboycot hebben? Er is nu nog geld zat

''Op de lange termijn zullen ze het wel lastiger krijgen. Europa was een enorme markt voor Rusland. Dus dat is voor hen een groot verlies. Maar uiteindelijk zal de internationale oliemarkt zich voegen naar de nieuwe situatie. En zal Rusland waarschijnlijk nog steeds inkomsten krijgen.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore