Nieuwe wet

Dodelijk ongeluk door alcohol of roekeloos rijgedrag? Dan levenslange straf mogelijk in VK

26 juni 2022 09:38 Aangepast: 26 juni 2022 09:39
De resten van een auto waarmee de chauffeur dronken een ongeluk veroorzaakte, met zes doden en zes gewonden tot gevolg. (Archieffoto) Beeld © Getty

Automobilisten die door roekeloos rijden of drank- of drugsgebruik een dodelijk ongeluk veroorzaken in het Verenigd Koninkrijk, lopen vanaf dinsdag het risico op een levenslange gevangenisstraf. Op die dag gaat een nieuwe wet in die rechters de mogelijkheid geeft daarvoor de maximale straf op te leggen.

Ook mensen die door onverantwoordelijk gedrag ernstig letsel veroorzaken, kunnen vanaf dan hogere straffen verwachten.

Recht doen aan ernst misdrijven

"Te veel levens zijn verloren gegaan door roekeloos gedrag achter het stuur, families zijn daardoor verwoest", zegt minister van Justitie Dominic Raab over de motivatie achter de wetswijziging. De overheid zegt er met de nieuwe wet voor te willen zorgen dat 'straffen recht doen aan de ernst van de misdrijven'.

Nu staat op dergelijk gedrag nog een maximumstraf van 14 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meisje (16) overleden na aanrijding door motor in 'mogelijke straatrace'

De maximumstraf voor dood door schuld is al levenslang. "Het is moeilijk te verdedigen dat iemand die een ander doodrijdt met een auto niet dezelfde straf kan krijgen", zegt de directeur van de RAC Foundation, een organisatie die onder meer onderzoek doet naar verkeersveiligheid, tegen de BBC

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore