Ga naar de inhoud
Hoge voedselprijzen

G7-top in Duitsland begint, gevolgen van oorlog in Oekraïne besproken

President Joe Biden kwam gisteren in Duitsland aan. Beeld © ANP

De zeven machtigste landen ter wereld, de G7, komen vandaag bijeen in Duitsland. Samen met de EU gaat de topconferentie van start. Een groot topic op de agenda is de situatie in Oekraïne en de gevolgen van de oorlog op de wereldeconomie.

Naast de G7 en de EU zijn ook enkele andere leiders uitgenodigd, zoals de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij gaat digitaal een toespraak houden.

Extra maatregelen Rusland

Vooral de Verenigde Staten lijken aan te dringen op extra maatregelen tegen Moskou. Eerder deze week werd bekend dat de Amerikanen in gesprek zijn met bondgenoten over het instellen van een maximumprijs voor Russische olie. Op die manier willen de westerse landen ervoor zorgen dat Rusland minder geld kan verdienen aan de verkoop.

Daarnaast staan de voedselprijzen op de agenda. De oorlog in Oekraïne stuwt de prijzen omhoog voor granen, bakolie, brandstof en kunstmest. Rusland en Oekraïne zijn goed voor bijna een derde van de wereldwijde tarwevoorraden. Hoge voedselprijzen hebben de grootste gevolgen voor armere landen. Ook wordt er tijdens de top gesproken over bijvoorbeeld klimaatverandering, maar kenners rekenen op dat vlak niet op een doorbraak.

Protest

De topconferentie is dit jaar in Schloss Elmau, zo'n 75 kilometer ten zuiden van München. In juni 2015 kwam de G7 daar ook samen. Onderdeel van de G7 zijn Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. De EU, eerder de Europese Economische Gemeenschap, schuift sinds 1977 ook aan.

Protestgroepen hebben aangekondigd te willen demonstreren tegen de economische top. De politie is bang voor acties van extreemlinkse groepen en mogelijke protesten die te maken hebben met de kosten van het levensonderhoud, de coronamaatregelen en de oorlog in Oekraïne.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom de G7-top ook voor jou belangrijk is

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore