Severodonetsk in Russische handen

Severodonetsk gevallen, 'maar strijd om Donbas nog lang niet gestreden'

25 juni 2022 22:14 Aangepast: 25 juni 2022 22:28
Een Oekraïense vrouw in haar verwoeste appartement in Slovjansk. De stad ligt nu vlakbij de frontlinie. Beeld © SIPA USA

Weken is er om gevochten: de stad Severodonetsk in de Oost-Oekraïense Donbasregio. De plaats is nu volledig bezet door Rusland. Wat betekent dit voor de oorlog? Een ding is zeker: "Dit is een belangrijke symbolische overwinning voor Poetin."

Met de verovering van Severodonetsk is nu bijna de gehele regio Loehansk in Russische handen, vertelt defensiespecialist Patrick Bolder van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

"Waar het Poetin vooral om gaat, is om de hele Donbas in handen te krijgen", legt Bolder uit. Die Donbas bestaat uit twee deelregio's: naast de zojuist genoemde regio Loehansk is dat de regio Donetsk.

Severodonetsk en Lysytsjansk

Om de regio Loehansk in volledige handen te krijgen moest de president twee steden inlijven, vertelt de defensiespecialist. Een van die steden was dus Severodonetsk. De andere stad is Lysytsjansk. Die stad ligt aan de andere kant van de rivier de Severski.

De inwoners van de stad proberen met treinen te vluchten. Het lukt sommigen, 'niemand kan daar blijven', zegt een vrouw in onderstaande video:

Ook Lysytsjansk is al voor 75 procent omsingeld, zegt defensiespecialist Rob de Wijk in zijn podcast. "2000 militairen zijn daar in een hoek gedreven. Dat is wel echt een hopeloze situatie."

Het ligt volgens Bolder voor de hand dat Lysytsjansk de volgende stad is die de Russen zullen binnenvallen. "Het is zeer waarschijnlijk dat Rusland dat gaat proberen", zegt ook een militair analist in Kiev tegen persbureau Reuters. Hij verwacht dat de stad van twee of drie kanten zal worden aangevallen.

Hoewel Severodonetsk een kleine plaats is, is het toch een groot verlies voor Oekraïne dat de stad nu door de Russen wordt bezet. Het behouden van die plaats werd door president Volodimir Zelenski eerder nog gezien als cruciaal voor de toekomst van de Donbas. "Daar kan hij weleens gelijk in hebben", zegt De Wijk. 

Slovjansk en Kramatorsk

Als de Russen beide steden verovert, ligt de weg open naar de zwaar versterkte steden Slovjansk en Kramatorsk. Die laatste stad is een belangrijke plaats voor Oekraïne. "Daar zit ook het regionale hoofdkwartier", zegt Bolder. "Van daaruit worden de Oekraïense troepen gecoördineerd en bevoorraad." In die zin is het van belang voor de Oekraïners dat de weg naar frontlinie openblijft.

De Russen zullen er waarschijnlijk niet snel voor kiezen om door te stoten naar Kramatorsk, denkt Bolder. "Vermoedelijk zullen ze nu denken: we zitten hier goed. We graven ons in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russen hebben belangrijk doel bereikt: troepen hebben Severodonetsk veroverd

Staakt-het-vuren

Volgens de defensie-expert zou het in deze fase van de oorlog kunnen dat Rusland oproept tot een staakt het vuren. "Dat zou logisch zijn, militair gezien. De oorlog is nu meer dan 120 dagen bezig. Er zijn enorm veel slachtoffers gevallen. Er is veel materieel verloren gegaan. Het Russische leger heeft tijd nodig om tot rust te komen en heeft er belang bij de boel nu te laten zoals het is. Ook om ondertussen de troepen te bevoorraden."

Het is duidelijk dat de strijd om de Donbas nog lang niet is gestreden. Rusland heeft de regio Loehansk dan wel bijna veroverd, Oekraïne heeft nog steeds bijna de helft van de regio Donetsk in handen. 

Toch blijft het moeilijk om in te schatten wat de volgende stap wordt van Poetin. "Dat is het probleem, niemand weet wat de doelen zijn. Poetin is een oorlog gestart die hij dacht snel te winnen. De doelen lijken telkens te worden bijgesteld. Er worden veel verliezen geleden. Je ziet het ook rond Charkov en Cherson: daar zijn de Oekraïners juist weer bezig de Russen terug te duwen."

Worden Oekraïense burgers op getrommeld?

Kunnen we een reactie verwachten van het Oekraïense leger op de Russische overwinning? Hoe gaat het land zich wapenen tegen de Russische overmacht? Volgens Bolder is de kans groot dat burgers zullen worden opgetrommeld. "Het is wel de verwachting dat ze dat gaan doen. Dat is ook de reden geweest dat Oekraïense mannen het land niet uit mochten." Die mannen zullen wel eerst een gedegen militaire opleiding moeten volgen.

Het is en blijft voor de Oekraïense president Zelenski wel een 'duivels dilemma', zegt de defensiespecialist. De keuze is: de strijd staken, met het gevolg dat de Donbas wordt opgegeven, inclusief alle Oekraïners die daar woonden. Of blijven strijden. "Met als gevolg dat er 100 tot 200 Oekraïners per dag omkomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore