Stad volledig bezet

Russen hebben belangrijk doel bereikt: troepen hebben Severodonetsk veroverd

25 juni 2022 17:22 Aangepast: 25 juni 2022 17:40
Beeld © Anadolu Agency

De Russen hebben na weken van felle gevechten en bombardementen de strategische Oekraïense stad Severodonetsk volledig in handen, meldt de burgemeester. "De stad is nu volledig bezet door Rusland."

Volgens de burgemeester, Oleksandr Strjoek, proberen de Russen in de stad hun eigen bestuur te vestigen. "Voor zover ik weet hebben ze een soort commandant aangesteld", aldus Strjoek op de nationale televisie.

Geen nut om te blijven

Eerder vandaag zei de burgemeester dat het Oekraïense leger zich bijna uit de stad had teruggetrokken. Gisteren riep de gouverneur van de regio Loehansk de overgebleven troepen op uit de strategische stad in het oosten van het land te vertrekken. Volgens Sergej Gaidai heeft het geen nut voor de militairen om in de stad te blijven die bijna volledig in Russische handen is.

Belangrijk doel

De verovering van Severodonetsk was een belangrijk doel van Rusland, dat bijna de gehele regio Loehansk in handen heeft. Het behouden van de stad werd door president Volodimir Zelenski eerder nog gezien als cruciaal voor de toekomst van de Donbas, de regio die sinds 2014 deels onder controle staat van pro-Russische separatisten.

Het Russische leger meldde vandaag Lisitsjansk te zijn binnengetrokken, dat naast Severodonetsk ligt. Oekraïense militairen wisten de Russen de afgelopen dagen buiten de stad te houden, maar konden niet voorkomen dat meerdere nabijgelegen dorpen door Moskou werden veroverd.

Zie ook: Deze Oekraïense soldaten stelen Russische tanks

Een Oekraïens bataljon maakt Russische tanks buit in de Donbas om vervolgens tegen de Russen in te zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore