New York, Los Angeles en Detroit

Opstootjes en protestmarsen: woede in VS over schrappen recht op abortus

25 juni 2022 16:22 Aangepast: 25 juni 2022 16:27
Protest tegen het afschaffen van het landelijke recht op abortus. Beeld © ANP / Ronda Churchill

In meerdere steden in de Verenigde Staten wordt dit weekend gedemonstreerd tegen het schrappen van het landelijke recht op abortus. Grote groepen demonstranten verzamelden zich gisteren in steden als New York, Atlanta, Detroit en Los Angeles.

De demonstraties volgen op het besluit van het Amerikaanse hooggerechtshof om het landelijke recht op abortus uit de wet te schrappen. Daardoor kan elke staat nu zelf bepalen of abortus is toegestaan. Staten met een republikeinse meerderheid zullen abortus waarschijnlijk moeilijker maken.

Mogelijk wordt een abortus ondergaan in sommige staten helemaal verboden, of alleen toegestaan onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als de vrouw verkracht is of wanneer haar leven in gevaar is.

Opperrechter belaagd

In Phoenix bestormden honderden betogers gisteravond het parlementsgebouw van de staat Arizona en richtten vernielingen aan. Senatoren in het pand vluchtten korte tijd naar een andere verdieping. De politie verdreef de demonstranten met traangas.

Ongeveer twintig actievoerders belaagden in een voorstad van Washington het huis van een van de negen opperrechters, Clarence Thomas. Hij is een van de vijf rechters die voor afschaffing stemde.

In New York liepen volgens plaatselijke media 17.000 mensen mee in een tocht door Manhattan. Er braken daar ongeregeldheden uit. Zo'n 25 betogers zijn aangehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recht op abortus landelijk geschrapt in Verenigde Staten

De betogingen begonnen gisteren voor het gebouw van het hooggerechtshof in Washington, kort na de bekendmaking van het oordeel, dat al een tijdje verwacht werd. Daar waren ook voorstanders van het verbod aanwezig om hun steun voor het besluit kenbaar te maken.

In Los Angeles blokkeerden betogers een autosnelweg. De politie maakte een einde aan die blokkade. In het centrum van de stad raakten agenten slaags met demonstranten.

Roe v Wade

Het landelijke recht op abortus bestond sinds de beroemde rechtszaak uit 1973 die als 'Roe v Wade' bekendstaat. Het hooggerechtshof oordeelde toen dat het recht op abortus besloten ligt in het recht op privacy.

President Biden heeft de demonstranten opgeroepen geen geweld te gebruiken tijdens de demonstraties. Hij zei begrip te hebben voor de 'frustratie en desillusie' van de bevolking, maar 'geweld is nooit acceptabel'.

De verschillende meningen komen in deze video tot uiting:

Demonstranten van beide kampen staan vol ongeloof voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Bij de een is er verdriet, de ander viert juist feest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore