Ga naar de inhoud
Regenwoud Brazilië

Wiggert redt regenwoud door het te kopen: 'Eigenlijk te gek voor woorden'

De immense boskap van de Amazone bezorgt velen een gevoel van machteloosheid. In april verdween er weer meer dan duizend vierkante kilometer. De Amsterdamse Wiggert Meerman wilde er zó graag iets aan doen, dat hij nu een stuk regenwoud koopt en het geeft aan de zogenoemde 'Huni Kuin-stam', want daar verbleef hij in 2016 meerdere weken.

Regenwoud kopen en weggeven? Klinkt vreemd, maar het kan. Wiggert gaat het kopen van een restauranteigenaresse in Brazilië die hem hoorde praten over zijn plan. Toeval? "Daar geloof ik niet in. Het moest zo zijn", zegt hij. De vrouw had geld nodig en wilde van het land af. 25.000 euro moest het kosten.

Veertig dagen bij de stam

Dat geld was zo bij elkaar. Zijn stichting om de Amazone te redden haalde voor het plan in twee weken 40.000 euro op. Maar nadat hij het koopt, geeft Wiggert het land dus meteen weer weg.

Wiggert geeft het weg aan oude bekenden. Bekenden met wie hij in 2016 een bijzondere tijd beleefde. Vanwege een burn-out besloot de ondernemer veertig dagen bij de stam te gaan leven. Daar nam hij deel aan een eeuwenoud ritueel: het reinigen van de ziel door het nemen van het plantenbrouwsel Ayahuasca.

105 voetbalvelden

Hij schreef een boek over de wijsheden die hij daar opdeed. Een deel van de opbrengst van het boek gebruikt hij nu voor de aankoop van het stuk regenwoud dat grenst aan het leefgebied van diezelfde stam. Het gaat om 105 voetbalvelden dichtbegroeide jungle in Acre, het meest Westelijke puntje van Brazilië grenzend aan Peru. 

Wiggert is verrast over de vele donaties die oplopen tot wel 5000 euro. Veel donaties komen van lezers van zijn boek. "Ze voelen zich verbonden met de plek en de stam."

105 voetbalvelden aan ongerepte natuur, dat klinkt reusachtig, maar heeft het zin? Daar hoeft Wiggert geen seconde over na te denken. "Ik kan de wereld niet redden, maar wel een stukje van Brazilië. Ik hoop dat dit een kettingreactie kan veroorzaken." 

Wel vindt Wiggert het 'te gek voor woorden' dat hij regenwoud moet kopen om het terug te geven aan de bewoners. Toch besloot hij in te spelen op het systeem in plaats van er tegen te vechten. "Ik ben een ondernemer en zag dat dit de snelste manier was om stammen in Brazilië te helpen."

'Ik moet gewoon iets'

Wiggert koopt de grond terug voor de originele eigenaren. "Zo vergroot ik hun achtertuin." Als hij dat niet zou doen, zijn er twee mogelijke uitkomsten: iemand anders met onbekende bedoelingen koopt het, of het wordt niet verkocht en indringers vernielen de rijke fauna door illegale houtkap en stroperij. 

Wiggert ziet geen betere optie dan het land terug te geven aan de inheemse stammen. "Zij weten als geen ander hoe je het bos moet verzorgen, welke diersoorten er leven en hoe de natuur hersteld moet worden." Het probleem is na zijn actie natuurlijk nog lang niet voorbij. "Maar ik moet gewoon iets." 

Lichamen
Lees ook:
Lichamen Britse journalist en Braziliaan terug naar familie

Onlangs nog werden de Britse journalist Dom Philips en zijn gids Bruno Pareira vermoord in de Javari-vallei. Dat ligt net boven het stuk grond dat Wiggert gaat kopen. "Ik schrok wel, als je de liniaal erlangs legt, ligt het er eigenlijk 1 centimeter vandaan." Het zorgde niet voor andere gedachten bij Wiggert. "Al hebben mijn Braziliaanse collega's die langsgingen voor de koop wel bedreigingen ontvangen."

Natuur en inheemse bevolking al jaren doelwit

In de Amazone van Brazilië zijn de natuur en de inheemse bevolking al jaren doelwit. Dat is sterk toegenomen sinds het aantreden van de extreem-rechtse president Bolsonaro in 2019. Zo was de ontbossing in de Amazone vorig jaar de hoogste in vijftien jaar. Wiggert: "Ook liet de President weten dat inheemse stammen niet op één centimeter meer grond hoeven te rekenen."

Recent tekende de president een besluit om de bescherming van de Amazone te versterken. Toch lijkt er niks veranderd. In de eerste maanden van dit jaar werden records van ontbossing in de Braziliaanse Amazone weer gebroken.

Peter
Lees ook:
Peter (24) kocht een bos op de Filipijnen, en schonk het aan de bevolking