Ga naar de inhoud
Pride afgelast

Politie beschouwt schietpartij Oslo als terreuraanslag

Een bloemenzee in Oslo. Beeld © ANP

De Noorse politie vermoedt dat de man die vannacht in het centrum van Oslo om zich heen schoot bij een nachtclub, een terroristisch motief had. Bij de aanslag vielen twee doden en raakten 21 mensen gewond, van wie tien ernstig.

De verdachte, een 42-jarige Noor van Iraanse komaf, is opgepakt. De Gay Pride-evenementen die vandaag in de stad zou zijn, zijn door de organisatie afgelast.

15 tot 20 schoten

Afgelopen nacht werden meerdere schoten afgevuurd vlak buiten de London Pub, een bekende gaynachtclub in het centrum van Oslo. Een ooggetuige zei tegen de Noorse krant Dagbladet dat hij '15 tot 20 schoten' hoorde. Daarop ontstond paniek en begonnen mensen te rennen. De mensen stonden voor de schoten werden afgevuurd in de rookruimte vlak buiten de club.

De verdachte is kort na het incident in de buurt van de schietpartij met hulp van omstanders aangehouden, meldt de politie. Hij was bekend bij de inlichtingen- en politiediensten die terrorisme bestrijden. Volgens de politie zou het gaan om een geradicaliseerde islamist.

Op deze beelden zie je dat er paniek ontstond tijdens de schietpartij. Ook de arrestatie van de verdachte is in beeld gebracht:

In beeld: paniek bij schietpartij in Oslo, knallen hoorbaar

00:49
Een inwoner van Oslo filmde afgelopen nacht vanuit zijn raam de paniek die ontstond toen een man het vuur had geopend in een nachtclub in de buurt.

Een verslaggever van de Noorse publieke zender NRK die ter plaatse was, zei dat de man een wapen uit een tas pakte en begon te schieten. Veel is nog onduidelijk. Dezelfde schutter zou ook op twee andere plaatsen in dezelfde uitgaansstraat hebben geschoten. De politie heeft de woning van de arrestant doorzocht en er twee vuurwapens gevonden. Vooralsnog lijkt het er volgens de politie op dat de schutter alleen handelde.

Gay Pride afgelast

De London Pub is een in Noorwegen beroemde nachtclub voor homo's. Dit weekend stonden op verschillende plaatsen in Oslo Pride-evenementen gepland, waaronder een Pride-optocht, maar die zijn allemaal afgelast, zo laat de organisatie weten in een Facebook-bericht.

Koning Harald van Noorwegen betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers: "We leven mee met alle nabestaanden en getroffenen en wensen iedereen die nu bang, bezorgd en verdrietig is veel sterkte toe." Mensen hebben elkaar nodig om samen te strijden voor de waarden 'vrijheid, diversiteit en respect', aldus de koning.

Twee
Lees ook:
Twee doden, 19 gewonden bij schietpartij Noorse gayclub