Ook agenten gewond

18 migranten dood na bestorming hekken Spaanse enclave

24 juni 2022 22:56 Aangepast: 24 juni 2022 23:52
Beeld © AP Photo

18 Afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken in de Spaanse enclave Melilla in Marokko. In de verdrukking kwamen ze om het leven.

Dat hebben de autoriteiten in de Marokkaanse grensstad Nador gemeld. Bijna tachtig andere migranten en ongeveer 140 agenten en andere veiligheidsmedewerkers raakten gewond. Het meeste veiligheidspersoneel raakte gewond bij de pogingen de migranten tegen te houden, zegt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Laatste horde

Melilla is een stukje Spaanse grondgebied dat ligt in Marokko. Voor veel Afrikanen is de grens de laatste horde om Europa binnen te komen. Om deze reden zijn er hoge hekken en zware beveiliging. Toch gebeurt het regelmatig dat het migranten lukt om de grens over te steken. 

Nu lukte het ongeveer 130 migranten om Melilla te bereiken.

Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, kreeg de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle. Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van illegale migranten, omdat ze zo Spanje en de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken.

Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al 600 jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.

De bestorming van vandaag zou het gevolg zijn van een ontruiming van een migrantenkamp. Het geïmproviseerde kamp was in de buurt van de grensovergang. Gisteren greep de Marokkaanse politie daar met geweld in. Vandaag was er al meer grensbewaking dan normaal. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore