Ga naar de inhoud
Besluit komt hard aan

Recht op abortus landelijk geschrapt in Verenigde Staten

Terrisa Bukovinac, voorvrouw van een anti-abortusbeweging in de VS. Beeld © REX by Shutterstock

Het recht op abortus is in de Verenigde Staten verder ingeperkt. Het Hooggerechtshof heeft vandaag het landelijk recht daarop geschrapt. Dat betekent dat de vijftig staten in de VS afzonderlijk kunnen bepalen of zij abortus toestaan of niet.

De uitspraak heeft als gevolg dat in de meeste republikeinse staten abortus aan banden zal worden gelegd of volledig verboden. Texas staat al geen abortus toe na zes weken zwangerschap, Oklahoma zelfs niet na het moment van bevruchting.

In ongeveer de helft van de staten, waar de democraten het voor het zeggen hebben, blijft het naar verwacht wel mogelijk om abortus te plegen.

Recht
Lees ook:
Recht op abortus onder druk door VS: 'Spanning bij vrouwen over hele wereld'

Vrouwen die een abortus willen ondergaan, zullen wel kunnen reizen naar klinieken in linkse steden, vertelt correspondent Erik Mouthaan. Ook de vrouwen die daar geen geld voor hebben.

Luchtbrug

"We zien nu al een luchtbrug ontstaan om de zwangere mensen over te vliegen. Die wordt bekostigd door vrijwilligers. Maar president Joe Biden zal naar verwachting bijspringen."

De beslissing komt hard aan in de VS. "Voor zo'n 65 miljoen vrouwen wordt het moeilijker om de ingreep te ondergaan als ze dat willen. Dat wordt door veel van die vrouwen gezien als het wegnemen van een burgerrecht", zegt Mouthaan.

"De overgrote meerderheid van de Amerikanen is er fel op tegen, maar het conservatieve Hooggerechtshof heeft het laatste woord."

Bekijk ook: Sasha helpt Amerikaanse vrouwen tóch aan abortus

02:08