Oorlog in Oekraïne

Een zomer zonder Russen, na corona weer strop voor vakantielanden

24 juni 2022 16:08
Feestgangers in Lloret de Mar, Spanje. Beeld © ANP

Nu de corona-restricties zijn verdwenen kijken populaire vakantiebestemmingen als de Costa Brava, de Côte d'Azure en Sardinië reikhalzend uit naar de zomer. Maar het wegblijven van miljoenen Russische toeristen dreigt roet in het eten te gooien.

De menukaarten in het Russisch op de terrassen van Lloret de Mar zullen deze zomer nauwelijks worden gelezen. En de vele Russisch sprekende receptionisten in de hotels hebben deze dagen weinig aan hun talenkennis. Want na twee loodzware corona-zomers blijven de voor de Spaanse badplaats zo belangrijke Russische toeristen dit jaar hier massaal weg.

Door de sancties die Europa heeft opgelegd, vanwege de Russische inval in Oekraïne, kunnen Russen nauwelijks naar Europese bestemmingen reizen. En dat merkt Tatiana Semiankova die in Lloret de Mar een reisbureau runt dat zich vooral richt op de Russische markt. "Dit jaar hebben we 75 procent minder Russische klanten”, vertelt Semiankova.

"Als Russen al naar Europa reizen is dat vooral weggelegd voor Russen met veel geld, dat gaat dan vaak via Turkije of Servië." Omdat Europese landen het luchtruim hebben gesloten voor Russische vliegtuigen is het ingewikkelder voor Russen om op vakantiebestemmingen in Europa te komen. Dat betekent dat Russen die toch willen afreizen vaak dure omwegen moeten maken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sancties, sancties en nog meer sancties. Maar wat als de oorlog écht jaren duurt?

In Nederland staat Lloret vooral bekend als feestoord voor jongeren, maar de afgelopen jaren zijn Russische vakantiegangers steeds belangrijker geworden voor Lloret. "Lloret gaat dit zeker merken, eerst was er corona en nu dit."

Ook Rimini mist de Rus

De afgelopen jaren gingen er steeds meer Russische toeristen op vakantie naar Europa. Spanje kreeg er voor de corona-pandemie, in 2019, meer dan een miljoen over de vloer. Italië vreest dit jaar zelfs tegen de twee miljoen Russische bezoekers mis te lopen, waardoor het land volgens reisbureaus ’s maar liefst vijf miljard euro zou kunnen mislopen.

Ook al verwacht Italië dit jaar wel veel andere toeristen, de Russen worden gemist. "Het wordt een armoedige zomer zo, zonder de Russen", zegt Italië-correspondent Anouk Boone. Want ook al zijn de Russen in aantallen zeker niet de grootste bezoekersgroep, ze besteden relatief veel op vakantie. "De Russen staan hier bekend als 'big spenders'", zegt Boone.

Bijvoorbeeld aan de Costa Esmeralda op Sardinië, waar rijke Russen vaak op luxe jachten bivakkeren. "Als ze niet komen loopt personeel daar inkomsten mis net als veel luxe boetieks. Ook de bekende badplaats Rimini, waar de 'gewone Rus' graag komt, zal dit jaar een stuk minder Russische bezoekers krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Die coronazomergolf, daar zitten we al middenin'

Al decennia komen er ook veel Russen naar de Franse Cote de’ Azur aan de Middellandse Zee, maar dat is dit jaar wel anders, weet Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma. "Russen zijn daar vooral belangrijk voor de luxe sector: 5 sterrenhotels, chique restaurants en villa’s. Dat de Russen nu wegblijven gaan ze tussen Nice en Monaco wel voelen", zegt Bijlsma.

Rijke Russen aan de Côte d’Azur

Ook waren de Russen voor corona in Frankrijk slechts de negende belangrijkst markt, ook hier waren ze geliefd vanwege het relatief hoge uitgavenpatroon.  Om de 'rijke Russen' te vervangen’, wordt er nu volgens Bijlsma 'actief gejaagd' op andere draagkrachtige bezoekers uit onder meer Dubai en Israël.

Voor Cyprus is het wegblijven van de Russen helemaal een ramp, want daar zijn ze voor maar liefst twintig procent afhankelijk van Russische toeristen. Maar ook landen aan de Adriatische zee, zoals Montenegro, zijn geliefd bestemmingen die het dit jaar met veel minder Russische bezoekers moeten stellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dubai stroomt vol met steenrijke Russen: 'Soms voel ik me schuldig'

Lloret de Mar heeft zich de afgelopen jaren helemaal ingesteld op het Russische toerisme: er zijn Russische supermarkten, en voor de pandemie werd er zelfs gratis Russische les aangeboden aan Spanjaarden. Juweliers en restaurants zien de Russen graag komen.

Spaanse vakantie was normaal, nu een luxe

"Ze geven veel geld uit, bijvoorbeeld aan cadeaus om mee naar huis te nemen. Maar alle Russische restaurants zijn hier mislukt, want Russen willen hier Spaans eten”, zegt Tatiana Semiankova.

De Russen die dit jaar wel naar Spanje kunnen komen zwemmen meestal in het geld en gaan liever naar de Costa del Sol of Mallorca. "Naar Spanje gaan was voor veel Russen normaal geworden, maar dit jaar is het een luxe."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore