Vier vragen

Zomergolf coronavirus: wat betekent dat voor onze vakantieplannen?

24 juni 2022 15:25 Aangepast: 24 juni 2022 15:49
Op vakantie naar Frankrijk? Daar heb je nog een 3G-bewijs voor nodig Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen in ons land stijgt. Ook in de landen om ons heen is dat het geval. Wie binnenkort een vakantie gepland heeft staan, begint misschien wat stress te krijgen. Moeten we ons zorgen maken? Vier vragen over de impact van de zomergolf op onze vakantieplannen.

1. Hoe zit het nu met de buitenlandse coronaregels?

Die verschillen heel erg per land. De meeste landen hebben al veel coronamaatregelen de deur gewezen. De makkelijkste bestemming is waarschijnlijk het Verenigd Koninkrijk, want daar geldt geen enkele regel meer. Maar in veel andere landen, zoals Griekenland, Duitsland en Italië, heb je bijvoorbeeld nog (medische) mondkapjes nodig in het openbaar vervoer of in ziekenhuizen of andere medische instanties. Let ook op regionale verschillen: zo zijn de regels in Wenen bijvoorbeeld strenger dan in de rest van Oostenrijk.

Het laten zien van een coronabewijs bij binnenkomst van het land is bijna nergens meer nodig, maar er zijn uitzonderingen. Zo moet je in Frankrijk, Malta en Portugal nog wel een coronabewijs laten zien. In die landen geldt 3G, wat inhoudt dat je dus niet per se een vaccinatie nodig hebt, maar ook een negatieve test kan laten zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona is terug, maar de zorgen (nog) niet: 'De situatie is heel anders'

"De sfeer is: alles kan weer", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Maar in de details kun je voor verrassingen komen te staan. Bereid je goed voor, want als je dingen onderweg moet uitzoeken kun je in een lastig parket terecht komen. Kortom: voorkom problemen en check de reisadviezen voor vertrek. Dat kan op de site van de overheid, maar de ANWB houdt het ook bij in een overzicht.

2. Neemt corona ook in het buitenland weer toe?

Niet alleen in Nederland zien we een stijging in de besmettingen, ook in andere landen is dat het geval. Zo waarschuwde de Duitse minister van Volksgezondheid half juni dat de zomercoronagolf in het land begonnen was. Het aantal nieuwe coronagevallen is daar de afgelopen maand sterk toegenomen. Maar ook in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Spanje stegen de besmettingen de afgelopen maand.

3. Kunnen de maatregelen net zo hevig worden als voorgaande jaren?

Meer corona dus, zowel in ons eigen land als in het buitenland. Tot nu toe leidt dat nog niet tot strengere maatregelen, maar wel waarschuwen experts al om wat voorzichtiger te zijn. Want die besmettingen zullen nog wel even doorzetten, denkt ook Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "De golf komt er nu aan en zal wel een tijdje blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse steden willen snel maatregelen tegen zomercoronagolf

Dat zal zeker impact hebben op onze zomer, vooral door quarantaines en ziekteverzuim. Maar lockdowns zitten er volgens Niesters niet zomaar in. "De situatie is heel anders dan vorige zomers. Er zijn veel mensen gevaccineerd of ze hebben de infectie doorgemaakt. En de variant is besmettelijk, maar niet meer zo ernstig", legt hij uit. "Lockdowns zijn ver weg." Zowel bij ons, als in het buitenland. "Ik denk wel dat je weer meer mondkapjes krijgt in andere landen."

Frankrijk en Italië dreigen ondanks stijgende besmettingen niet met lockdowns. Na twee lastige jaren voor de toeristensector zetten veel landen alles op alles om de zomer te laten slagen. Dat kan ook prima, denkt de hoogleraar, maar hij adviseert wel: "Houd je aan de basisregels. Het virus is niet weg, alle kleine beetjes helpen."

4. Kan de QR-code wel weer terugkomen?

Eigenlijk is de QR-code niet weg. Het Europees Parlement en de Europese lidstaten hebben eerder deze maand besloten dat de Europese coronapas nog een jaar geldig blijft, tot juli 2023. De coronapas werd in het leven geroepen om vrij reizen tussen EU-lidstaten mogelijk te maken door het laten zien van een QR-code.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese coronapas blijft nog een jaar geldig

Op de meeste plekken wordt de QR-code niet meer gebruikt. De afgelopen weken hebben verschillende lidstaten aangekondigd dat je die niet meer nodig hebt.

Zoals eerder gezegd heb je het Europese coronabewijs op dit moment alleen nog nodig om Frankrijk, Malta en Portugal in te komen. Theoretisch gezien kunnen andere landen dat dus ook weer invoeren, maar de verwachting is niet dat dat snel gaat gebeuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore