Ga naar de inhoud
Duizend doden

Zoeken naar slachtoffers aardbeving Afghanistan gestaakt: 'Geen overlevenden meer'

Dakloze slachtoffers van de aardbeving in Afghanistan Beeld © Eyevin

De Afghaanse overheid denkt niet dat er nog mensen levend te vinden zijn in het gebied waar woensdagochtend een aardbeving plaatsvond. De reddingsactie is daarom gestaakt.

Zo'n duizend mensen kwamen om bij de natuurramp. Zeker 10.000 huizen raakten volledig of deels verwoest. Duizenden mensen zijn gewond geraakt.

Moeilijk begaanbaar terrein

De aardbeving vond plaats in bergachtig gebied in de buurt van de Pakistaanse grens. Het terrein is moeilijk begaanbaar, wat het moeilijk maakte voor de hulpverleners om ter plaatse te komen. Gisteren ging het ook nog regenen, waardoor de wegen glad werden.

Meisje
Lees meer
Meisje (3) symbool voor aardbeving Afghanistan: 'Enige overlevende van familie'

Het ministerie van Gezondheid van het talibanregime zegt dat er in het gebied een groot tekort aan belangrijke medicijnen en medische voorzieningen is.

Harde sancties

Sinds de taliban de macht over hebben genomen in Afghanistan in augustus 2021 is het land getroffen door harde sancties van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het is daardoor moeilijk om aan medicijnen en voedsel te komen.

Organisaties zoals het Rode Kruis hebben al hulp toegezegd voor de aardbevingsslachtoffers.

Bekijk ook: Veel doden bij aardbeving Afghanistan, velen in hun slaap verrast

01:35
Er zijn zeker duizend mensen om het leven gekomen. Anderen konden net op tijd wegkomen. "Bij ons zijn kamers ingestort, maar wij zijn goddank ongedeerd."