Ga naar de inhoud
Wet door Senaat

Strengere vuurwapenwet VS, op zelfde dag versoepeling

Een demonstratie tegen wapengeweld in Ohio. Beeld © ANP

De Amerikaanse Senaat heeft een nieuwe vuurwapenwet goedgekeurd, met steun van zowel Republikeinen als Democraten. Door de wet kunnen kopers van wapens makkelijker worden nagetrokken. De timing is opvallend, want eerder op de dag maakte het Hooggerechtshof van de VS het juist makkelijker om een wapen te dragen. 

Met de nieuwe vuurwapenwet die vannacht (Nederlandse tijd) door de Senaat kwam, kunnen staten financiering krijgen voor het oprichten van crisiscentra die mensen met geestelijke gezondheidsproblemen moeten helpen. Ook staten die niet zogeheten 'red flag'-wetten aannemen, waarbij een rechter een persoon een vuurwapen kan afpakken als de persoon een gevaar vorm, kunnen zulke financiering krijgen.

Scholen beveiligen

De wet zorgt ook voor verbetering in het nationale systeem voor het antecedentenonderzoek bij vuurwapenkopers. Zo worden staten aangespoord om meer jeugddossiers in het systeem te plaatsen, zodat vuurwapenkopers tussen de 18 en 21 jaar beter tegen het licht gehouden kunnen worden. Ook worden er miljarden dollars beschikbaar gesteld om scholen beter te beveiligen en om voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.

Republikeinen en Democraten werkten samen aan de wet, nadat er vorige maand bij schietpartijen in Buffalo, New York en Uvalde, Texas in totaal 31 mensen omkwamen.

Veiligheidschef
Lees ook:
Veiligheidschef Texas: schutter school had in 3 minuten uitgeschakeld kunnen worden

Eerder op de dag kregen voorstanders van strengere wapenwetten in Amerika nog een flinke klap te verwerken. Het Hooggerechtshof zette een streep door een wet in de staat New York die bepaalde dat wapenbezitters in die staat een goede reden moesten geven waarom ze het wapen op zak hadden. Waarschijnlijk zullen andere staten zich ook aan de nieuwe regel moeten houden.

In veel linkse staten was het moeilijk om wapens te dragen, maar regels die daarvoor zorgden vervallen nu dus. Correspondent Erik Mouthaan sprak met de man wiens wapenclub de zaak aanspande:

 

Meer wapens op straat in VS door uitspraak Hooggerechtshof

02:04
Het wordt makkelijker voor Amerikanen om een wapen bij zich te dragen.