Zelenski dankbaar

Rutte: Oekraïne 'heel blij' met kandidaat-lidmaatschap EU

24 juni 2022 03:04
Rutte na afloop van de eerste dag van de EU-top. Beeld © ANP

Het kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne en Moldavië is voor die landen een belangrijke steun in de rug, zei premier Mark Rutte na afloop van de EU-top in Brussel. Ook verklaarde hij dat mogelijk ook Bosnië mogelijk uit de wachtkamer kan.

De leiders op de EU-top werden gisteravond kort toegesproken door de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn Moldavische collega Maia Sandu. Na afloop vertelde Rutte dat de twee zich dankbaar toonden. 

Van een lange neus naar of streep in het zand voor Rusland wilde Rutte niet spreken. De premier weet ook niet of de kandidaat-status voor beide landen zou betekenen dat Rusland zich ook maar enigszins zal inbinden.

'Heel blij'

"Ze waren natuurlijk heel blij", zei Rutte over Zelenski en Sandu. Oekraïne vecht tegen Rusland voor zijn voortbestaan, maar ook Moldavië 'staat onder enorme Russische druk' en is 'angstig dat ze in dezelfde situatie dreigen te komen'. Daarom is het volgens Rutte logisch dat ze het kandidaat-lidmaatschap van de EU als een vorm van steun beschouwen. 

Eerder dit jaar zei Rutte nog dat een versnelde toelating van Oekraïne niet mogelijk was. In deze video legt hij zijn draai uit: 

Oekraïne wordt kandidaat-lid van de Europese Unie. Europese regeringsleiders gaan daarmee akkoord op de EU-top. Premier Rutte was altijd tegen, maar is nu van mening veranderd.

Rutte zei ook dat Bosnië mogelijk aan minder eisen hoeft te voldoen om het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie te krijgen. Dat zou volgens hem al kunnen als het Balkanland de belangrijkste van de veertien voorwaarden die de EU eerder stelde heeft vervuld.

Bosnië is al jaren 'potentieel kandidaat-lid', maar schiet maar niet op met de hervormingen waar Brussel om heeft gevraagd om de kandidaat-status te verdienen. Nu Oekraïne en Moldavië die al wel hebben gekregen willen naburige EU-lidstaten teleurstelling en verbittering in Bosnië voorkomen. Rutte zei dat te begrijpen. 

Stempel kandidaat-lid

De EU zou Bosnië eerder het stempel van kandidaat-lid kunnen gunnen en het land kunnen vragen daarna de rest van zijn huiswerk te maken, hebben de EU-leiders volgens hem daarom op hun top in Brussel afgesproken. Pas als ook dat af is, kan Bosnië beginnen aan de echte voorbereidingen op het werkelijke EU-lidmaatschap - dat blijft zo.

De Europese Commissie gaat nu kijken aan welke van de veertien voorwaarden Bosnië zou moeten voldoen om die tussenstap te kunnen nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leiders EU akkoord met kandidaat-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore