Vermoord in Amazonegebied

Lichamen Britse journalist en Braziliaan terug naar familie

24 juni 2022 02:02 Aangepast: 24 juni 2022 02:42
Demonstranten vragen om gerechtigheid na de moord op het tweetal. Beeld © ANP

De lichamen van de Britse journalist Dom Philips en Braziliaanse overheidsmedewerker Bruno Pereira zijn gisteren aan hun families overgebracht, ruim twee weken nadat de twee vermoord werden in de Braziliaanse jungle.

Ook meldde zich gisteren een nieuwe verdachte bij de politie. De man bracht hoofdverdachte Amarildo Oliveira naar de boot van de twee mannen en zag Oliveira hen vervolgens doodschieten. Hij hielp Oliveira ook de lichamen op een andere plek te begraven.

Boek over natuurbehoud

Phillips schreef voor de Britse krant The Guardian. Pereira werkte voor het Braziliaanse overheidsagentschap voor inheemse zaken. De twee waren samen op expeditie in de Braziliaanse Javarivallei, langs de grens met Peru. Ze zouden interviews afnemen voor een boek over natuurbehoud in het gebied, waar veel illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel plaatsvindt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verdachte bekent moord op Britse journalist en gids in Brazilië'

De politie verklaarde eerder dat de daders alleen handelden en dat er geen criminele organisaties betrokken zouden zijn bij de dubbele moord. Inheemse organisaties twijfelen daaraan.

Criminele organisatie 

Volgens Univaja, een lokale organisatie die betrokken is bij het onderzoek, wijst alles erop dat Pereira en Philips 'het pad kruisten van een machtige criminele organisatie die koste wat kost probeerde haar sporen uit te wissen'. De groep zegt de politie sinds eind vorig jaar talloze keren te hebben gewaarschuwd dat er een criminele organisatie actief was in de Javarivallei.

De lichamen van Philips en Pereira werden vorige week geïdentificeerd, nadat ze voor forensische analyses werden overgebracht naar de stad Brasilia. De verdachte had de politie naar de lichamen geleid.    

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie Brazilië: lichaam vermoorde Britse journalist geïdentificeerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore