Ga naar de inhoud
Meeste in Europa

'Coronavaccins redden 20 miljoen levens in eerste jaar'

Wereldwijd werden miljoenen mensen gered door de coronaprik. Beeld © ANP

In het eerste jaar dat coronaprikken werden gezet, hebben de vaccins wereldwijd het leven van 20 miljoen mensen gered. Dat is de uitkomst van een onderzoek die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Infectious Diseases.

Bij de studie werd gekeken naar data uit 185 landen die tussen 8 december 2020 en 8 december 2021 verzameld werden.

Hoge- en middeninkomenslanden

Op basis van rekenmodellen concluderen de onderzoekers dat uit 31,4 miljoen potentiële doden door een corona-infectie dat jaar er 19,8 miljoen voorkomen werden door vaccinatie. Dat is een vermindering van 63 procent.

In hoge- en middeninkomenslanden werden de meeste coronadoden voorkomen, namelijk 12,2 miljoen. 

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek RIVM: met of zonder vaccinatie net zo vaak long covid-klachten

In Europa zouden de meeste levens zijn gered, namelijk ruim 4 miljoen, zo staat in het onderzoek. In Afrika, waar de vaccinatiegraad veruit het laagst is (5,5 procent tegen 56 in Europa), konden met ruim 97.000 de minste coronadoden worden voorkomen. 

China niet meegeteld

De onderzoekers keken naar officiële data uit de 185 landen, of schattingen als er geen officiële data voorhanden waren, en ook naar het aantal gevallen van oversterfte in die periode per land.

China werd niet meegenomen in de studie, omdat het een groot bevolkingsaantal heeft en zeer strenge maatregelen trof om verspreiding tegen te gaan. De resultaten zouden daardoor vertekend raken, zeggen de onderzoekers.

Corona
Lees ook:
Corona is terug, maar de zorgen (nog) niet: 'De situatie is heel anders'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update