Uitspraak Hooggerechtshof 'nachtmerrie'

Geen reden meer nodig in VS om met vuurwapen te mogen rondlopen

23 juni 2022 19:16 Aangepast: 23 juni 2022 20:10
Beeld © ZUMA Press

Het wordt makkelijker om in de Verenigde Staten met een wapen over straat te lopen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zette vandaag een streep door een wet in de staat New York die bepaalde dat wapenbezitters in die staat een goede reden moesten geven waarom ze het wapen op zak hadden. Die beperking vervalt nu. Waarschijnlijk zullen andere staten zich ook aan de nieuwe regel moeten houden.

"Volgens de uitspraak van het negenkoppige hof moeten mensen die het recht hebben een wapen te bezitten, ook het recht hebben dat wapen te dragen", zegt RTL-correspondent Erik Mouthaan.

Tot nu gold in New York, net als in de meeste staten met een linkse politieke signatuur, een wet die het dragen van wapens op straat aan banden legde. "In New York gold deze wet al meer dan honderd jaar", zegt Mouthaan. "Je moest een goede reden hebben om het wapen bij je te hebben. Bijvoorbeeld: je bent onderweg naar een schietbaan. Of je wilt je winkel of woning beschermen."

Historisch moment

Deze beperking wordt nu van tafel geveegd. "Een historisch moment in de wapendiscussie in Amerika", vindt de correspondent. "En dat is mogelijk gemaakt door voormalig president Donald Trump. Hij heeft drie conservatieve rechters aan dit hof benoemd. De rechters stemden 6-3 voor het schrappen van de beperkende wet in New York."

Mouthaan sprak in New York met Tom King, die met zijn schietclub de zaak in gang zette:

Het moment is pikant: Amerika rouwt nog om twee recente schietpartijen. Vorige maand schoot een 18-jarige man negentien kinderen en twee leraren dood op een school in Texas. In dezelfde maand schoot een eveneens 18-jarige dader tien mensen dood in een supermarkt in de stad Buffalo, die in de staat New York ligt.

Staat onveiliger

De gouverneur van New York noemde de uitspraak 'schokkend' en ze noemde het besluit 'roekeloos': "Het zal de staat onveiliger maken." De hoofdofficier van justitie in Brooklyn, met 2,5 miljoen inwoners een van de grootste stadsdelen van New York, noemt het vonnis 'een nachtmerrie'.

De burgemeester van de stad New York, Eric Adams, kan de beslissing 'een vloedgolf aan geweld' teweegbrengen. President Joe Biden zei 'diep teleurgesteld' te zijn door het vonnis.

Volgens Mouthaan wijzen voorstanders erop dat niets te vrezen valt van mensen die legaal een wapen bezitten. Schietpartijen zouden overwegend het werk zijn van mensen die illegaal wapens bezitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier dagen na schietpartij basisschool houdt wapenlobby een congres

Het ligt voor de hand dat ook in andere linkse staten de beperking opgeheven zal worden. Volgens persbureau AP woont ongeveer een kwart van alle Amerikanen in staten waar de beperkende wapenwetten gelden. In Californië, Hawaï, Maryland, Massachusetts, New Jersey en Rhode Island gelden soortgelijke wetten.

Abortus en milieu

Opvallend genoeg staat de Senaat op het punt een strengere wapenwet te bekrachtigen. Er worden waarschijnlijk strengere screenings ingesteld voor jongeren die wapens willen kopen. Ook komt meer geld beschikbaar voor mensen die met psychische problemen kampen.

Mouthaan zegt dat de conservatieve rechters van het Hooggerechtshof nog meer besluiten in de pen hebben die bij links Amerika op weinig steun kunnen rekenen. "De verwachting is dat ze in de komende week het recht op abortus zullen schrappen. Die wetgeving gaat dan terug naar de staten. In staten die in handen zijn van Republikeinen verliezen mensen dus waarschijnlijk dat recht. Daarnaast komen er vermoedelijk strenge milieuwetten onder vuur te liggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische aanpassing wapenwet VS in de maak: 'Dit gaat levens redden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore