Ga naar de inhoud
Uitspraak volgende week

30 tot 55 jaar cel geëist tegen Ghislaine Maxwell vanwege ronselen en misbruik jonge meisjes

Ghislaine Maxwell, eind vorig jaar in de rechtbank Beeld © AP

Tegen Ghislaine Maxwell is 30 tot 55 jaar celstraf geëist voor het ronselen van meisjes die vervolgens misbruikt konden worden door haar partner in crime, Jeffrey Epstein.

De 60-jarige Maxwell is hieraan vorig jaar december al schuldig bevonden, maar vandaag kwamen de Amerikaanse aanklagers met de strafeis. Volgende week, op 28 juni, legt een rechter de uiteindelijke straf op.

'Monsterlijk gedrag'

In een document schrijven de aanklagers dat het gedrag van Maxwell tien jaar lang 'monsterlijk' was.

Maxwell liet haar slachtoffers voor de rest van hun leven getekend achter met emotionele en psychologische verwondingen, aldus de aanklagers.
"Die schade kan nooit meer ongedaan worden gemaakt, maar het kan worden goedgemaakt door voor Maxwells misdaden een gerechtvaardigde straf uit te spreken", voegden ze eraan toe.

Ghislaine
Lees meer
Ghislaine Maxwell op vijf punten schuldig bevonden: 'Gerechtigheid is geschied'

Nieuw proces afgewezen

Advocaten van Maxwell probeerden eerder dit jaar nog een nieuw proces te starten, omdat een van de juryleden volgens hen misleidende antwoorden had gegeven tijdens de selectie van de jury. Hij had verzwegen dat hijzelf slachtoffer was van seksueel misbruik. De rechter wees het verzoek in maart af.

Vervolgens pleitten Maxwells advocaten voor een straf die niet langer dan 5 jaar zou moeten zijn. Zij zou volgens hen niet moeten boeten voor de vergrijpen van Epstein. Die beschouwen zij als de kwade genius en belangrijkste misbruiker, de man die de misdaden 'orkestreerde voor zijn eigen bevrediging'.

Maxwell had tussen 1994 en 2004 een relatie met Epstein. De multimiljonair pleegde in 2019 zelfmoord toen hij in de gevangenis in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem.

Docu:
Lees meer
Docu: 'Ghislaine Maxwell en Prins Andrew hadden intieme relatie'