Schietpartij basisschool

Politiechef met verlof na schietpartij Uvalde, veel kritiek op zijn optreden

23 juni 2022 03:36 Aangepast: 23 juni 2022 07:42
Arredondo op een persconferentie na de schietpartij. Beeld © SIPA USA

Pete Arredondo, de politiechef die het voor het zeggen had tijdens de schietpartij op een basisschool in Texas wordt met betaald verlof gestuurd. Vorige maand werden 19 kinderen en twee volwassenen doodgeschoten.

De schietpartij vond plaats op de Robb Elementary School. Het schooldistrict waar die school onder valt, heeft zijn eigen politiedienst. Aan het hoofd daarvan staat Pete Arredondo. Het bestuur meldt nu dat hij met betaald verlof is gestuurd.

Sinds de fatale schietpartij is er veel kritiek op de politieagenten die al binnen enkele minuten aanwezig waren. Het duurde zo'n 70 minuten voordat agenten de schutter uiteindelijk confronteerden en hem doodschoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidschef Texas: schutter school had in 3 minuten uitgeschakeld kunnen worden

Arredondo heeft eerder gezegd dat er gewacht werd op de sleutel van het klaslokaal en dat er niet genoeg zwaarbewapende agenten waren om in te grijpen.

Die verklaring werd gisteren van tafel geveegd door de veiligheidschef van de staat Texas. Hij zei dat de deur van het lokaal niet op slot zat en dat de schutter dat ook nooit had kunnen doen.

Voorlopig met verlof

Bovendien zouden er al na drie minuten genoeg bewapende agenten zijn geweest. "Het enige dat ze tegenhield was de commandant. Die stelde de veiligheid van zijn agenten boven de levens van kinderen."

Het schoolbestuur laat weten in eerste instantie de onderzoeken naar de gang van zaken die door verschillende overheidsorganen worden uitgevoerd te hebben afgewacht. Maar omdat er 'nog steeds geen helderheid' bestaat over de uitkomst van de onderzoeken heeft het bestuur nu besloten Arredondo voorlopig met verlof te sturen.

Bekijk ook: 'Hij zei welterusten en schoot juf dood'

De 11-jarige Miah Cerrillo overleefde de schietpartij. Ze deed haar verhaal in het Congres.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore