Beelden uitgelekt

Geen abortus voor verkracht Braziliaans meisje (11), onderzoek naar rechter

23 juni 2022 02:48 Aangepast: 23 juni 2022 12:57
Joana Ribeiro Zimmer.

Een justitiële waakhond in Brazilië is een onderzoek begonnen naar een rechter. Zij verbood een 11-jarige slachtoffer van verkrachting om abortus te plegen.

De zaak zorgde wereldwijd voor ophef. Beelden van de hoorzitting kwamen in handen van The Intercept Brasil. Omdat het meisje minderjarig is, vond de zaak achter gesloten deuren plaats.

Op de beelden is te zien dat de rechter, Joana Ribeiro Zimmer, vraagt aan het kind of ze 'weet hoe zwangerschappen werken' en ze spreekt over de verkrachter als 'de vader van het kind'. Ze vraagt het meisje ook om nog even vol te houden en stelt zelfs een naam voor haar kind voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anti-abortusdemonstrant spant rechtszaak aan: 'Ik wil voor deur kliniek staan'

Nadat de beelden online verschenen, werd justitie in Brazilië opgeroepen om de rechter op non-actief te zetten. Er loopt nu een onderzoek naar Zimmer, meldt persbureau AP.

Volgens de advocaat van het meisje was ze 10 jaar oud toen ze werd verkracht. De zwangerschap werd in de 22ste week ontdekt. Daarop nam haar moeder haar mee naar het ziekenhuis om het weg te laten halen. Het ziekenhuis weigerde: abortus zou slechts tot de 20ste week zijn toegestaan.

Rechter heeft andere baan

De familie stapte naar de rechter. Maar Zimmer verbood de abortus en liet het kind uit huis plaatsen. Volgens de advocaat van de familie staat de wet wel abortus toe bij slachtoffers van verkrachting, ongeacht hoe lang ze zwanger zijn.

Het meisje is inmiddels weer thuis, na het oordeel van een andere rechter. Die stond nog steeds de abortus niet toe. Rechter Joana Ribeiro Zimmer heeft gezegd dat ze niks fout heeft gedaan. Ze is niet meer bij de zaak betrokken, omdat ze een andere baan als rechter heeft gekregen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore