8 miljoen mensen

Eén op vijf Oekraïners gevlucht sinds begin oorlog, maar velen keren terug

22 juni 2022 22:06 Aangepast: 22 juni 2022 22:13
Oekraïense vluchtelingen arriveren op Amsterdam CS Beeld © ANP

Meer dan 8 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht sinds Rusland het op 24 februari binnenviel. Het gaat om één op de vijf burgers: vóór de oorlog telde het land 41 miljoen inwoners.

Andersom zijn de afgelopen tijd ook weer 2,8 miljoen mensen naar Oekraïne getrokken, blijkt uit cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In het westen van het land is het relatief veilig nu het Russische leger zich concentreert op de oostelijke Donbas-regio.

Nederland: 65.000 Oekraïners

In Europese landen hebben nu ruim 5,2 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne een beschermde status aangevraagd. Polen is de belangrijkste bestemming. Maar er zijn ook veel mensen doorgereisd naar andere Europese landen, waaronder Nederland. In ons land zijn ruim 65.000 Oekraïners die zich hebben laten registreren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vluchtelingencrisis Oekraïne is immens: 'Grootste beweging sinds jaren 40'

De meeste Oekraïense vluchtelingen zijn terechtgekomen in Rusland: 1,3 miljoen mensen. Buurland Polen ving er bijna 1,2 miljoen op. 780.000 Oekraïners belandden in Duitsland, 380.000 in Tsjechië.

Aan het werk

In Nederland is bijna 10 procent van de Oekraïense vluchtelingen aan het werk, bleek vorige maand uit cijfers van het UWV. Werkgevers moeten het bij het UWV melden als ze een vluchteling in dienst nemen. Zo moet de kans op misstanden kleiner worden, hoopt het UWV.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore