Afro-Colombiaans

Zwarte ex-schoonmaker nu vicepresident Colombia: 'Steeds meer inheemsen aan de macht'

22 juni 2022 13:04 Aangepast: 23 juni 2022 10:37
Francia Márquez Beeld © ANP

Colombia heeft voor het eerst een Afro-Colombiaanse vicepresident. Francia Márquez wordt wel de ‘Obama’ van Colombia genoemd. In steeds meer omliggende landen krijgt de inheemse bevolking politieke macht. Helpt dit deze achtergestelde groepen vooruit?

Ze is een voormalig schoonmaker en alleenstaande moeder uit een straatarm deel van Colombia. Maar sinds zondag is Francia Márquez (40) de eerste zwarte vrouw die zo’n belangrijke positie bekleedt in een van de meest ongelijke landen in Latijns-Amerika.

Afro-Colombiaanse gemeenschap

Colombia kreeg bij de presidentsverkiezingen met de winst van ex-guerrillero Gustavo Petro voor het eerst een linkse president. Maar het aantreden van een zwarte vicepresident is bijna net zo historisch.

Haar aanhangers hopen dat zij de achtergestelde Afro-Colombiaanse gemeenschap eindelijk een stem kan geven. Colombia heeft 50 miljoen inwoners, waarvan 9 miljoen van Afro-Colombiaanse afkomst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Linkse kandidaat Petro wint presidentsverkiezingen Colombia

In de regio kregen de afgelopen jaren steeds meer inheemse leiders politieke macht: in 2006 kreeg Bolivia met Evo Morales voor het eerst een president van Indiaanse komaf.

Meer inheemse leiders

"De inheemse bevolking neemt steeds vaker deel aan de politiek in Latijns-Amerika. Ik heb gezien dat vrouwen met traditionele bolhoedjes het Boliviaanse parlement binnenkwamen om de macht te controleren", zegt Dirk Kruijt, Latijns-Amerika-deskundige en emeritus-hoogleraar antropologie aan de Universiteit Utrecht.

Hij zag ook de levensstandaard van Bolivianen onder Morales 'behoorlijk stijgen', ondanks diens 'autoritaire trekjes.' Maar het gaat niet altijd goed: Peru heeft sinds kort met Pedro Castillo ook een inheemse president, maar die krijgt vanwege zijn 'incompetente bestuur' volgens Kruijt maar weinig voor elkaar.

Andere politiek?

Is er eigenlijk een verschil van politiek bedrijven door deze inheemse leiders? "Het gaat er vooral om dat ze opkomen voor achtergestelde groepen. Wat hen uniek maakt is dat achtergestelde groepen zich door hen gerepresenteerd voelen", zegt Kruijt.

Meer inheemse leiders aan de macht in Latijns-Amerika is volgens de emeritus-hoogleraar een goede ontwikkeling: "Er komen steeds meer inheemse leiders in de politiek en bij volksbewegingen. Je hebt ze van links tot rechts", zegt Kruijt.

In het dorp Yolombó, waar Márquez vandaan komt, wordt zij op handen gedragen; de muren zijn er vergeven van muurschilderingen van de nieuwe vicepresident. Geboren en getogen in dit gebied in het zuiden van Colombia, waar 80 procent in armoede leeft, verzette zij zich tegen mijnbouw en maakte ze naam als milieuactivist.

"Het is dé armoederegio van Colombia vol drugsbendes. Zij hebben het hardst geleden onder de laatste jaren van de burgeroorlog”, zegt Kruijt. Maar hoe wil Márquez de achtergestelde zwarte Colombianen, die vooral in de Caribische en Pacifische kustprovincies wonen, gaan helpen?

Márquez zou volgens Kruijt een begin kunnen maken met het aanleggen van wegen om de afgelegen gebieden waar veel Afro-Colombianen wonen te ontsluiten, zodat ze onder meer betere toegang hebben tot scholing en handel.

De nieuwe vicepresident zal waarschijnlijk een nieuw gelijkheidsministerie gaan leiden, dat zich zal richten op vrouwenrechten en de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore