Justitie geeft jacht niet op

Zo zien de drie mannen die uit Alcatraz ontsnapten er nu uit (als ze nog leven)

22 juni 2022 15:17 Aangepast: 22 juni 2022 15:27
Van links naar rechts: Clarence Anglin, Frank Morris en John Anglin, met daaronder hun verouderingsfoto's. Beeld © FBI / US Marshals

Het is al zestig jaar lang een mysterie: leven de drie mannen die in 1962 uit de zwaar beveiligde gevangenis Alcatraz ontsnapten nog? Nieuw vrijgegeven foto's tonen hoe zij er nu ongeveer uit zouden zien. Als ze nog leven.

Het is misschien wel de beroemdste ontsnapping ooit uit een gevangenis. In de nacht van 11 juni 1962 verdwenen bankrovers Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin uit hun cel in de Alcatraz-gevangenis op een eiland in de Baai van San Francisco.

Poppen in bed

De vermissing bleef urenlang onopgemerkt bij de bewaking omdat de drie zelf in elkaar geknutselde poppen in hun bed hadden achtergelaten. Toen dat de volgende ochtend vroeg eenmaal werd ontdekt, was het drietal al lang en breed vertrokken.

Een bewaker knielt bij het gat in de cel van Frank Morris waardoor hij is ontsnapt. Een bewaker knielt bij het gat in de cel van Frank Morris waardoor hij is ontsnapt.

Wat bleek? Ze hadden keukengerei gestolen en daarmee stukje voor stukje een tunnel gegraven. Via het afvoersysteem van de gevangenis wisten zij die nacht het gebouw uit te komen. Wat er daarna precies is gebeurd, is nooit helemaal opgehelderd. Vermoedelijk hebben de drie een geïmproviseerd vlot gemaakt van onder meer regenjassen om zo het gevangeniseiland te verlaten.

Sterke stroming

Of die gevaarlijke oversteek is gelukt, is nooit bewezen. Het water is koud en staat bekend om zijn sterke stroming, en dus denken veel mensen dat het drietal bij hun ontsnappingspoging is verdronken. Anderen zijn er juist van overtuigd dat ze het wel degelijk hebben gehaald, en sinds die tijd uit de handen van de politie zijn gebleven. Hun lichamen zijn nooit gevonden en nog geen jaar na de ontsnapping werd Alcatraz gesloten.

Het gevangeniseiland is vandaag de dag een toeristische attractie. Het gevangeniseiland is vandaag de dag een toeristische attractie.

En dus blijft de ontsnapping na al die jaren nog bij veel mensen tot de verbeelding spreken. Zo nu en dan duikt er weer nieuw 'bewijsmateriaal' op waaruit zou blijken dat de drie nog leven. Zoals vier jaar geleden toen de politie in San Francisco een brief ontving die zou zijn geschreven door één van de ontsnapte gevangenen, John Anglin. Hij zou in slechte gezondheid verkeren en een deal willen sluiten met justitie in ruil voor medische hulp. De zaak werd heropend, maar tot een vervolging leidde het niet.

Foto duikt op

Of enkele jaren daarvoor. Toen dook een foto op waarop de gebroeders Anglin te zien zouden zijn. Een gepensioneerde agent gaf de foto, naar verluidt genomen in 1975 in Brazilië, aan een forensisch expert. Die concludeerde dat de twee mannen op de foto 'zeer waarschijnlijk' de twee ontsnapte broers zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Foto bewijst: gevangenen overleefden ontsnapping uit Alcatraz'

Maar ook dat leidde tot niets. De FBI sloot na zeventien jaar het onderzoek officieel op 31 december 1979. Hun conclusie? Er is 'geen geloofwaardig bewijs' dat aantoont dat het ontsnapte drietal nog in leven is. De verantwoordelijkheid voor de vermissing werd overgedragen aan de US Marshals Service, de federale politie die onder toezicht staat van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

"We blijven naar jullie zoeken."

Verouderingsfoto's

De nieuwe verouderingsfoto's staan sinds deze week op de 'most wanted'-lijst in de staat Californië. Ze zijn vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Justitie en gemaakt door experts van de federale recherche FBI, meldt Sky News. Ze moeten een idee geven hoe Frank Morris en de twee broers Anglin er ongeveer uit zouden zien. Inmiddels zouden de drie, mits zij nog in leven zijn, al in de negentig zijn.

Toch hebben de US Marshals hun jacht kennelijk nog altijd niet opgegeven. Zij roepen iedereen die informatie heeft over de ontsnapping om zich bij hen te melden. Het nog altijd lopende onderzoek moet 'als waarschuwing' dienen voor andere voortvluchtigen. "Ongeacht de tijd, we blijven naar jullie zoeken om jullie voor het gerecht te brengen", schrijven zij zestig jaar na dato.

Ontsnappen uit Alcatraz: 8 overleden, 23 weer opgepakt

In totaal zijn er veertien ontsnappingspogingen geweest uit de federale gevangenis Alcatraz op het rotseiland dat in Amerika ook wel 'The Rock' genoemd wordt. Daarbij waren in totaal 36 gevangenen betrokken.

Alleen Frank Morris en de Anglin-broers werden nooit meer gezien. Van de rest werd 23 man weer opgepakt, zes werden er doodgeschoten tijdens hun ontsnappingspoging en twee verdronken tijdens de oversteek. Twee gevangenen, Sam Shockley en Joseph Cretzer, probeerden zelfs tweemaal te ontsnappen en werden na hun gewelddadige tweede poging in 1946 - die bekend staat als 'De slag om Alcatraz' - uiteindelijk ter dood veroordeeld.

Tegenwoordig zwemmen en rennen er overigens nog steeds mensen bij het gevangeniseiland. Er wordt jaarlijks een populaire triatlon georganiseerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore