Kracht van 6,1

Zeker duizend doden bij zware aardbeving in Afghanistan, honderden vermist

22 juni 2022 08:26 Aangepast: 22 juni 2022 16:31
In een groot gebied is de schade enorm Beeld © ANP

Zeker duizend mensen zijn om het leven gekomen bij een zware aardbeving in het oosten van Afghanistan. De beving had een kracht van 6,1 en vond plaats vlakbij de Pakistaanse grens. Er liggen vermoedelijk nog honderden mensen onder het puin.

De aardbeving gebeurde rond half twee in de nacht, waardoor de meeste mensen in hun slaap werden verrast. Veel van hen werden bedolven onder het puin. 

"In elke straat waar je komt, hoor je mensen rouwen om de dood van hun geliefden. Huizen zijn verwoest", zegt een lokale journalist in de zwaar getroffen oostelijke provincie Paktika tegen de Britse omroep BBC.

Volgens het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst van de Taliban-regering, Mohammad Nassim Haqqani, vielen in deze regio ook de meeste slachtoffers. Trillingen van de aardbeving werden op ruim vijfhonderd kilometer afstand gevoeld in Afghanistan en buurlanden Pakistan en India.

Ingestorte huizen

Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers verder zal oplopen, omdat op veel plaatsen nog gezocht wordt onder het puin van ingestorte huizen. Op foto's van lokale media is te zien hoe veel huizen zijn ingestort. 

"Het heeft de huizen van onze buren verwoest", zegt een inwoner tegen de BBC. "Toen we aankwamen waren er veel doden en gewonden. Ze hebben ons naar het ziekenhuis gestuurd. Ik heb ook veel lijken gezien."

Gewonden in Paktika worden geëvacueerd. Gewonden in Paktika worden geëvacueerd.

Afgelegen bergdorpen

In de omgeving rond het epicentrum wonen veel mensen in afgelegen bergdorpen. Het is moeilijk om informatie uit dat gebied te krijgen over de schade en het aantal slachtoffers.

Alleen de Afghaanse autoriteiten hebben slachtoffers gemeld. Het is niet bekend of er aan de Pakistaanse kant van de grens ook slachtoffers zijn. De VN laat weten dat Afghanistan al een verzoek heeft gedaan voor hulp bij de reddingswerkzaamheden. Verschillende humanitaire teams zouden onderweg zijn.

Sinds de machtsovername van de taliban vorig jaar, is een hevige voedselcrisis gaande in het land. Ondertussen beperkt het nieuwe regime in rap tempo de rechten van vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honger, werkloosheid en ongelijkheid: Afghanistan glijdt in rap tempo af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore