19 kinderen omgekomen

Veiligheidschef Texas: schutter school had in 3 minuten uitgeschakeld kunnen worden

22 juni 2022 02:19 Aangepast: 22 juni 2022 07:14
De schutter bij de school. Beeld © AP

'Een totale mislukking', zo omschrijft de veiligheidschef van de staat Texas het optreden van agenten bij de fatale schietpartij in Uvalde. Daarbij kwamen vorige maand 19 kinderen en twee volwassenen om.

Veiligheidschef Steven McCraw zei in het parlement in Texas dat het ingrijpen bij de schietpartij onvoldoende was en 'ingaat tegen alles wat we geleerd hebben'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miah (11) smeerde zich in met bloed en hield zich dood tijdens schietpartij Texas

De politiecommandant die bij de school was, nam volgens McCraw 'ontzettend slechte beslissingen'. Zo werd er lang gewacht met ingrijpen, omdat de sleutel van het klaslokaal zoek was. Achteraf bleek de deur niet op slot te zitten. "De schutter kon de deur niet van binnen op slot draaien."

De deur van het klaslokaal - en het slot - werden getoond in het parlement in Texas. De deur van het klaslokaal - en het slot - werden getoond in het parlement in Texas.

Agenten wachtten meer dan een uur voordat ze de schutter uitschakelden. Die had zich verschanst in het lokaal en vuurde meer dan 100 kogels af. "De agenten hadden wapens, de kinderen niet", zegt McCraw.

Na drie minuten ingrijpen

De politie had volgens de veiligheidschef al na drie minuten kunnen ingrijpen. Hij zegt dat op dat moment genoeg zwaarbewapende agenten waren om de schutter af te leiden en uiteindelijk uit te schakelen. "Het enige dat ze tegenhield was de commandant. Die stelde de veiligheid van zijn agenten boven de levens van kinderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie had al snel genoeg wapens om schutter Uvalde aan te pakken

Gisteren bleek al dat er binnen een paar minuten agenten in de gang van het schoolgebouw stonden. Toen werd nog gemeld dat er na ongeveer 18 minuten genoeg zwaarbewapende politiemensen waren, maar dat betwist McCraw dus.

Texas was na de schietpartij in rouw, zag ook verslaggever Sophie van der Meer. Zij bezocht een herdenkingsbijeenkomst:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore