Ga naar de inhoud
Al weken zware strijd

Russische troepen veroveren meer dorpen in het oosten van Oekraïne

Lysytsjansk ligt zwaar onder vuur. Beeld © AFP

Er wordt nog steeds hevig gevochten in het oosten van Oekraïne. Russische strijdkrachten hebben meerdere dorpen ingenomen in de buurt van de zwaar belegerde steden Lysytsjansk en Severodonetsk.

Dat hebben de gouverneur van de regio Loehansk en de generale staf van Oekraïne bevestigd.

Hevige gevechten

Er wordt al weken hevig gevochten in de regio door het Oekraïense en Russische leger. Vooral het zwaar belegerde Severodonetsk is het doelwit van de Russen. De stad is bijna volledig in handen van Rusland.

De gevechten vinden vooral plaats rond de chemische Azot-fabriek. Dat is het enige deel van de stad dat nog in handen is van Oekraïne. Honderden burgers houden zich schuil in de fabriek.

Honderden
Lees ook:
Honderden burgers schuilen in kelders fabriek Severodonetsk

Ook in de omgeving van Severodonetsk wordt gevochten. Gouverneur Serhi Haidai meldde dat de Russen Tosjkivka onder controle hebben gekregen. "Helaas heeft de vijand er enorme hoeveelheden wapens en soldaten tegenaan gegooid en Tosjkivka veroverd." De pro-Russische separatisten in de Donbas claimden dat maandag al.

De Oekraïense legerleiding meldde ook de inname van Pidlisne en Mirna Dolina, ten zuiden van Lysytsjansk.

'Catastrofale vernietiging'

Lysytsjansk ligt onophoudelijk onder zwaar artillerievuur, maar de verdedigers houden er volgens Haidai tot dusver stand. Hij noemt de aanvallen een 'catastrofale vernietiging' van de stad.

Volgens de gouverneur van Loehansk hebben Russische troepen de opdracht gekregen om de hele regio voor 26 juni te veroveren. Dat is volgens hem niet haalbaar.

Litouwen
Lees ook:
Litouwen jaagt Rusland op de kast (en dat kan ook voor ons gevolgen hebben)

Ook verder naar het noorden, in de regio Charkov, kwamen Russische raketten neer. Gouverneur Oleg Sinehoebov meldt dat door de aanvallen 15 burgers zijn gedood. 

Geen graanexport

De oorlog zorgt er al maanden voor dat Oekraïne vrijwel geen graan kan exporteren. Het land was voor de inval van Rusland een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. Daarom gaat een Turkse militaire delegatie deze week naar Rusland om te overleggen over het openen van corridors op de Zwarte Zee. Ook Russische voedselproducten zouden via die route kunnen worden geëxporteerd, meldt de Turkse krant Habertürk op basis van presidentiële bronnen. 

Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov bevestigde het overleg tegen het Russische persbureau TASS. De verwachting is dat als de partijen overeenstemming bereiken over de vrije doorvaart er in in zes tot acht maanden 30 á 35 miljoen ton graan kan worden verscheept.

Bekijk ook: Kees is boer in Oekraïne

03:16
Kees Huizinga runt met zijn vrouw Emmeke een akkerbouwbedrijf in Kischenzi. Zij verruilden Nederland twintig jaar geleden voor het Oost-Europese land.