Ga naar de inhoud
Vorig jaar gewonnen

Russische journalist veilt Nobelprijs voor 100 miljoen, opbrengst naar Oekraïne

Moeratov met zijn Nobelprijs. Beeld © AP

De Russische journalist Dmitri Moeratov, hoofdredacteur van het Russische weekblad Novaja Gazeta, heeft de Nobelprijs voor de Vrede die hij in 2021 won, laten veilen. Hij belooft de opbrengt te schenken voor hulp aan Oekraïne.

Moeratov kan een flink bedrag overmaken aan Unicef, dat het geld zal gebruiken voor Oekraïense kinderen die op de vlucht zijn geslagen vanwege de oorlog in het land. De veiling bracht 103,5 miljoen dollar (98 miljoen euro) op.

De Rus koos voor Unicef omdat 'het cruciaal is dat het geld naar een organisatie gaat die niet tot enige overheid behoort.'

Russische
Lees ook:
Russische Nobelprijswinnaar aangevallen met rode verf in Rusland

Moeratov kreeg de prijs, samen met de Filipijnse Maria Ressa, vanwege 'inspanningen om de vrijheid van meningsuiting te bewaren.' Moeratov was een van de journalisten die Novaja Gazeta in 1993 oprichtten, na de val van Sovjet-Unie.

Besmeurd met verf

Het afgelopen jaar was het weekblad het enige medium dat nog kritiek uitte op president Vladimir Poetin. In maart verliet het medium Rusland, nadat een wet werd aangenomen die hoge gevangenisstraffen mogelijk maakte voor iedereen die kritiek had op de oorlog in Oekraïne.

In april werd Dmitri Moeratov aangevallen in een trein in Rusland. Hij werd besmeurd met rode verf. Degene die de verf in de coupé gooide, riep volgens de journalist 'Moeratov, deze is voor jou, van onze jongens'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.