Ga naar de inhoud
Campagnevideo

Republikeinse politicus 'jaagt' op te gematigde partijgenoten

Een screenshot uit het campagnespotje. Beeld © Greitens for US Senate

Een opmerkelijke campagnevideo zorgt in de Verenigde Staten voor ophef. In de video is een kandidaat voor de Senaat te zien die 'jaagt' op partijgenoten die volgens hem te gematigd zijn.

De video is gemaakt door Eric Greitens, de voormalige gouverneur van de staat Missouri. Hij hoopt in het najaar gekozen te worden als senator voor die staat.

In de video is Greitens, een voormalige Navy Seal, te zien met een wapen in zijn hand. Hij staat bij militairen die een huis binnenvallen en opent daarmee de jacht op zogenoemde RINO's, 'Republican In Name Only'. Dat zijn Republikeinse politici die volgens hem te gematigd zijn. Greitens roept aanhangers op om 'mee te doen met de jacht'.

Verwijderd van Facebook

Het campagnespotje is door Facebook verwijderd. Twitter heeft de tweet voorzien van een melding dat het filmpje in strijd is met de regels, maar dat het 'in het algemeen belang is' dat hij zichtbaar blijft.

Een vakbond van agenten in Missouri spreekt van een 'gevaarlijke video', die geweld zou aanmoedigen. Greitens is één van de grootste kanshebbers in de race om de Senaatszetel.

Gouverneur
Lees ook:
Gouverneur Missouri vervolgd om afpersen minnares met naaktfoto

In 2018 moest hij opstappen als gouverneur, na een seksschandaal. Greitens werd ervan verdacht stiekem een foto te hebben genomen van een persoon die 'geheel of gedeeltelijk' naakt was.

De gouverneur ontkende zich schuldig te hebben gemaakt aan een strafbaar feit, zoals chantage. Hij heeft wel toegegeven dat hij een affaire heeft gehad. Toen het parlement in zijn staat een afzettingsprocedure begon, koos hij eieren voor zijn geld.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update