Al een tijd vermist

Rusland dreigt gevangengenomen Amerikaanse 'huurlingen' te vervolgen

21 juni 2022 02:38
Eerder dook al deze foto op van de twee in gevangenschap.

De twee Amerikanen die in Oekraïne door Russische troepen zijn gevangengenomen, zijn volgens het Kremlin 'huurlingen'. Ze zouden zich hebben beziggehouden met 'illegale activiteiten' en moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun 'misdaden'.

Dat zou Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov hebben gezegd tegen het Russische persbureau RIA. Peskov zei ook dat deze gevangenen niet onder de Conventie van Genève vallen, omdat het geen reguliere troepen zijn.

Het is voor het eerst dat het Kremlin officieel heeft erkend dat beide mannen, de 39-jarige Alexander Drueke en Andy Tai Huynh (27), zijn gevangengenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee Amerikaanse veteranen vermist in Oekraïne, mogelijk in Russische handen

Beiden dienden eerder in het Amerikaanse leger en gingen naar Oekraïne om als vrijwilliger tegen de Russen te vechten. Familieleden maakten zich al langer zorgen over de oud-militairen, omdat ze al geruime tijd niets van hen hadden vernomen.

Ter dood veroordeeld

Volgens het Kremlin hebben de twee op Russische militairen geschoten en hun leven in gevaar gebracht. Het staat volgens de woordvoerder vast dat de Amerikanen misdaden hebben gepleegd en hij kondigde aan dat die worden onderzocht.

Een rechtbank in de pro-Russische regio Donetsk in Oost-Oekraïne veroordeelde eerder twee Britten en een Marokkaan ter dood wegens hun deelname als 'huurling' aan de oorlog aan de kant van Oekraïne.

In Oekraïne vechten veel buitenlandse vrijwilligers mee. RTL Nieuws sprak eerder met een aantal van hen:

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore