Ga naar de inhoud
Ex-guerrillastrijder

Linkse kandidaat Petro wint presidentsverkiezingen Colombia

Pedro op campagne. Beeld © AFP

De linkse kandidaat Gustavo Petro heeft de presidentsverkiezingen in Colombia gewonnen. Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld komt hij uit op 50,5 procent. Zijn rechtse tegenstander Rodolfo Hernández blijft steken op 47,3 procent en kan hem niet meer inhalen.

De overwinning van Petro (62) is bijzonder. Lang was het in Colombia nagenoeg ondenkbaar dat een linkse kandidaat serieus kans zou maken op het presidentschap.

Hernández heeft zijn verlies inmiddels toegegeven. "Ik hoop dat de heer Gustavo Petro weet hoe hij het land moet leiden en dat hij trouw blijft aan zijn betoog tegen corruptie", zei hij op Facebook Live.

Ex-guerrillastrijder
Lees ook:
Ex-guerrillastrijder of rijke ondernemer: Colombianen kiezen nieuwe president

Bijna 40 miljoen kiezers in Colombia konden kiezen tussen Petro, die lang geleden een guerrillastrijder was, en de rijke ondernemer Hernández, die onder meer dankzij sociale media erg populair werd. Vanwege zijn uitspraken en excentrieke campagnestijl wordt Hernández ook wel de 'Colombiaanse Trump' genoemd.

In Colombia vochten decennialang linkse rebellengroepen, zoals de FARC, ELN en M-19, tegen met name rechtse regeringen. Guerrillabeweging M-19, waarvan Petro ooit lid was, legde in 1990 de wapens neer en vormde zichzelf om tot een politieke partij.

Populair onder jongeren

Petro was daarna onder meer enige tijd burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Hij heeft beloofd het vredesakkoord uit 2016 met de linkse FARC-rebellen volledig uit te uitvoeren. Ook wil hij nieuwe vredesbesprekingen aangaan met de nog steeds in delen van het land actieve ELN-rebellen.

Petro heeft verder gezworen als president ingrijpende economische en sociale veranderingen door te zullen voeren. Vooral onder jongeren is hij populair. Maar tegenstanders beschuldigden hem er tijdens de campagne van dat hij het economisch problematische beleid van de overleden ex-leider van buurland Venezuela, Hugo Chávez, zou willen kopiëren. Zelf ontkent Petro dat.

Bekijk ook: Pilar bouwt leven op na de FARC

02:08
In deze video zie je dat het niet makkelijk is een leven op te bouwen na lidmaatschap van de guerrilla.