Franse verkiezingen

Macron vleugellam na verlies: 'De vraag is of Frankrijk te regeren is'

19 juni 2022 23:28 Aangepast: 20 juni 2022 05:10
Macron op campagne. Beeld © AFP

De uitkomst van de Franse parlementsverkiezingen brengt president Macron in het nauw. Hij heeft weinig opties om zijn plannen door het parlement te krijgen, zegt correspondent Eveline Bijlsma.

De coalitie van Macron, Ensemble, heeft volgens de definitieve uitslag 245 zetels behaald na de tweede en laatste stemmingsronde. De uitslag werd vannacht gepubliceerd op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ver onder meerderheid

"Dat is ver onder de benodigde meerderheid van 289 zetels", zegt Bijlsma. "Dat betekent dat hij het echt moeilijk krijgt: elke keer als hij een plan door het parlement wil loodsen, moet hij op zoek naar steun. Maar hij zit met een groot extreemlinks en een groot extreemrechts blok."

De enige optie lijkt samenwerking met de centrumrechtse LR. Maar de leider van die partij herhaalde nog maar eens wat hij al weken zegt: "We blijven in de oppositie." Volgens Bijlsma is Macron 'vleugellam' en is het de vraag of Frankrijk de komende jaren wel te regeren is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exitpolls: Macron verliest meerderheid Franse parlement

Macron moet zich volgens onze correspondent ook zorgen maken om de grote groep ontevreden Fransen die niet is komen stemmen. De opkomst was bij de tweede ronde slechts 46 procent. "Als die ontevreden Fransen zich gaan roeren op straat, krijg je mogelijk de 'gele hesjes', deel twee."

In 2018 ontstonden er in Frankrijk grote protesten onder die naam. Een aantal keer liep dat ook uit de hand:

Het is in Frankrijk traditie dat de premier, die onder de president het kabinet aanvoert, de winnaar van de parlementsverkiezingen is. De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon voerde voor deze verkiezingen campagne onder de slogan 'stem mij tot premier'. Het lijkt er dus op dat de centrumrechtse president Macron een linkse premier aan het hoofd van zijn kabinet krijgt.

Niet eerder vertoond

Mélenchon noemde het verlies van Macrons meerderheid een 'totaal onverwachte en niet eerder vertoonde' situatie, aangezien Macron pas twee maanden terug met een ruime meerderheid tot president werd gekozen.

Marine Le Pen was vooral in haar nopjes met het resultaat van haar eigen partij, het uiterst rechtse Rassemblement National, die met 'de grootste groep in de geschiedenis van onze partij' in de Nationale Vergadering komt. "We hebben onze doelstellingen bereikt: van Emmanuel Macron een minderheidspresident maken."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore