Energiecrisis

Duitsland neemt noodmaatregelen om gaslevering te garanderen

19 juni 2022 13:19
Het station in Lubmin, Duitsland, waar pijpleiding Nord Stream aan land komt. Beeld © ANP Foto

Duitsland neemt noodmaatregelen om de levering van gas aan huishoudens te kunnen garanderen. Dat heeft de Duitse regering vandaag bekendgemaakt. De maatregelen volgen op de beslissing van Rusland om de gaskraan naar Duitsland voor meer dan de helft dicht te draaien.

Uit plannen van de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck, die het Duitse persbureau DPA heeft ingezien, blijkt dat ons buurland het gebruik van gas voor de opwekking van energie en industrie wil verminderen. Het aanvullen van opslagfaciliteiten krijgt prioriteit voor de winter.

Daarnaast wil Habeck dat er meer kolencentrales worden gebruikt om het energietekort te compenseren. De Duitse overheid zou miljarden beschikbaar stellen om de maatregelen te financieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaskraan uit Rusland dicht: energierekening hoe dan ook verder omhoog

Deze week schroefde het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de gaslevering naar Duitsland flink terug. Via de Nord Stream 1, de pijpleiding voor de levering van Russisch gas naar Duitsland, komt nu zestig procent minder gas dan een week geleden. Habeck noemde de situatie eerder 'serieus' en zei dat 'elke kilowattuur helpt'.

Ook Oostenrijk, Frankrijk en Italië krijgen minder gas uit Rusland. De politieke en economische verhoudingen tussen Rusland en Europa staan op scherp sinds de Russische inval in Oekraïne. Europa wil daarom snel minder afhankelijk worden van gas uit Rusland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Run op tankers voor vloeibaar gas voor komende winter'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore