Ga naar de inhoud
Afpersing met seksvideo's

Elf jaar cel voor Nederlander voor grooming 13-jarige Spaanse

Beeld ter illustratie. Beeld © GettyImages

Een rechtbank in Spanje heeft een 28-jarige Nederlander veroordeeld tot 11,5 jaar gevangenisstraf wegens grooming van een 13-jarig meisje uit La Coruña. Hij dwong haar tot het maken van seksvideo's door te dreigen een seksueel getinte foto van haar te laten zien aan haar familie en vrienden.

De man kwam volgens de Spaanse krant La Voz de Galicia via Instagram met haar in contact en deed zich voor als minderjarige. Nadat hij de foto van haar wist te bemachtigen, onthulde de man zijn ware identiteit en begon haar af te persen tot het maken van meer afbeeldingen en video's.

Instructies

Hij gaf het meisje instructies over hoe ze een foto moest maken. Ook zei hij hoelang de opname mocht duren én moest ze de beelden telkens op een specifiek moment van de dag sturen.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil meer maatregelen tegen pedofielen op internet

De 28-jarige Nederlander gaf deze bevelen door het meisje te beledigen, pesten, vernederen en agressieve taal te gebruiken.

Ook zei hij tegen het meisje dat hij haar telefoon had gehackt en toegang had tot alle bestanden op het toestel.

Misbruik ontdekt

De moeder van het meisje merkte dat er wat mis was, controleerde de inhoud van haar mobieltje en ontdekte het misbruik. Ze deed in 2020 aangifte. De politie wist de dader op te sporen, in samenwerking met de internationale opsporingsorganisatie Interpol. Er werd een Europees opsporingsbericht uitgevaardigd en de man werd in 2021 in Nederland aangehouden en uitgeleverd aan Spanje.

Gwen
Lees ook:
Gwen werd als kind misbruikt, nu wil ze laten zien hoe grooming eruitziet