Meer dan twee jaar moest het muisstil zijn in de schoolkantines. In Japan mochten kinderen al die tijd niet met elkaar praten tijdens de lunch. Het was een voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus, maar de regering vindt het nu niet meer nodig. De stille lunch is voorbij, al zijn niet alle ouders daar even blij mee.
Een zwijgcode, daar moesten de kinderen in Japan zich vanaf begin van de coronapandemie aan houden. Al die tijd werd er op de basis- en middelbare scholen ook streng op toegezien dat iedereen echt stil was tijdens de lunch. Alleen het tikken van het bestek kon je vaak door de schoolkantines horen galmen.

Ouders bezorgd
Met de maatregelen moest de verspreiding van het virus zoveel mogelijk worden tegengehouden. Het aantal besmettingen in Japan is op dit moment echter zo hard gedaald, dat de regering het niet meer nodig vindt.
Toch reageren veel ouders bezorgd. Tegenover de Japanse krant Mainichi zegt een moeder dat ze vreest dat haar kind nu alsnog besmet raakt. Daarnaast is haar dochter nu 'gewend geraakt' aan het eten in stilte en voelt ze zich daar niet meer vervelend bij.
Maar een schooldirecteur zegt tegen de krant dat hij enorm opgelucht is. Volgens hem heeft de stilte heeft nu 'te lang geduurd' en is het voor de ontwikkeling van de kinderen belangrijk dat ze met elkaar kunnen praten tijdens de lunch.
Kritiek op beleid
Schoolleiders hadden al langer kritiek op het beleid van de Japanse minister van Onderwijs. Zo was het voor kinderen ook verplicht om tijdens de gymlessen, ook met hoge temperaturen, een mondkapje te dragen. Toen op een school daarbij kinderen werden bevangen door de hitte, werd de maatregel snel opgeheven.
Japan is niet het enige Aziatische land waar streng werd opgetreden om het aantal coronabesmettingen laag te houden. Dat gebeurde ook in China. Hele steden moesten (of zitten nog steeds) in lockdown om verspreiding van corona te voorkomen. In deze video zie je hoe de streng de maatregelen daar zijn: