Ga naar de inhoud
Stijging door oorlog Oekraïne

Unicef: wereldwijd zijn meer dan 40 miljoen kinderen op de vlucht

Oekraïense kinderen op een Nederlandse basisschool. Beeld © ANP

Wereldwijd zijn er nu 41,5 miljoen kinderen op de vlucht, meldt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Eind 2021 ging het om 36,5 miljoen kinderen.

In de afgelopen maanden zijn er door de oorlog in Oekraïne nog eens vijf miljoen bijgekomen. Van de kinderen die op de vlucht zijn, bevindt de meerderheid (25,8 miljoen) zich nog in eigen land. De rest is buiten de landgrenzen op de vlucht.

Vluchtelingencrisis
Lees ook:
Vluchtelingencrisis Oekraïne is immens: 'Grootste beweging sinds jaren 40'

Dat is in lijn met het aantal volwassen vluchtelingen in de wereld. De UNHCR, de VN-organisatie voor vluchtelingen, rapporteerde deze week dat van de 100 miljoen vluchtelingen wereldwijd meer dan de helft zich binnen de eigen landgrenzen bevindt.

Verantwoordelijkheid om te helpen

In 2021 kwamen er 2,2 miljoen ontheemde kinderen bij. "We kunnen het bewijs niet negeren: het aantal kinderen dat ontheemd raakt door conflicten en crises neemt snel toe - en dat geldt ook voor onze verantwoordelijkheid om ze te helpen", zegt Unicef-directeur Catherine Russell.

Overigens slaan kinderen niet alleen vanwege oorlogen en conflicten op de vlucht. In 2021 waren er 7,3 miljoen kinderen op de vlucht als gevolg van natuurrampen.

Bekijk ook - Crisis in de vluchtelingenopvang: wie krijgt een plek?

04:12
De grote vluchtelingenstroom zorgt ook in ons land voor problemen. Opvanglocaties zitten overvol.
Bron: RTL Nieuws / ANP
Meer over