Ga naar de inhoud
Week vermist

Twee Amerikaanse veteranen vermist in Oekraïne, mogelijk in Russische handen

Andy Tai Huynh en Alexander Drueke

Twee Amerikaanse veteranen die meevochten in het oosten van Oekraïne zijn vermist. Ze zijn mogelijk gepakt door Russische militairen, denkt hun familie.

Het gaat om de 39-jarige Alexander Drueke en de 27-jarige Andy Tai Huynh, allebei afkomstig uit de staat Alabama. Ze worden al een week vermist.

Op 8 juni stuurden beide mannen een berichtje naar familieleden via de app Signal, waarin ze zeiden een paar dagen offline te zullen zijn vanwege een missie. Sindsdien is er niets meer van hen vernomen.

Britse
Lees ook:
Britse huurling in Marioepol geeft zich over: 'We hebben geen keus'

Zowel de moeder van Drueke als de verloofde van Huynh kreeg deze week een telefoontje van een onbekende Amerikaan die in Oekraïne was. Hij vertelde dat de twee mannen mogelijk worden vastgehouden door Russische troepen.

Mensen helpen

"Alex vond dat hij zijn training kon inzetten om Oekraïners te helpen en om Poetin terug te drijven", zegt de moeder van Drueke tegen de Washington Post. "Hij ging om mensen te trainen, niet om te vechten."

De verloofde van Huynh zegt dat de Amerikaanse overheid hulp heeft aangeboden. Een woordvoerder van het Witte Huis kan dat niet bevestigen. Wel zou de zaak onderzocht worden. De woordvoerder zegt geen informatie te kunnen delen, en wil niet zeggen of de overheid ervan uit gaat dat de twee zijn gevangengenomen.

Buitenlandse huurlingen

In Oekraïne vechten veel buitenlandse vrijwilligers mee. RTL Nieuws sprak eerder met een aantal van hen:

Vrijwilligers naar Oekraïne om te vechten: 'Ik moet helpen'

02:05
We zijn jong en fit, dus waarom zouden we niet gaan?", zegt een Britse man.

Voor vrijwilligers die worden gepakt is het gevaarlijk. Drie buitenlanders die meevechten in Oekraïne werden vorige week ter dood veroordeeld in de pro-Russische regio Donetsk in Oost-Oekraïne.

Volgens de familie van één van hen hebben de mannen geen eerlijk proces gehad. Al aan het begin van de rechtszaak stond de uitkomst ervan vast, zegt de familie van de Britse Shaun Pinner.

Familie
Lees ook:
Familie ter dood veroordeelde Brit: geef hem een eerlijk proces