Ga naar de inhoud
Crisis

Minister Pakistan vraagt inwoners minder thee te drinken: import te duur

Mannen in Islamabad aan de thee. Beeld © AFP

Ook Pakistan zucht onder de economische crisis. Eén van de ministers in het nieuwe kabinet, Ahsan Iqbal, denkt dat Pakistan er sneller bovenop komt als inwoners minder thee zouden drinken.

De import van thee kost namelijk handenvol geld. Jaarlijks past de overheid omgerekend bijna 600 miljoen euro bij om de Pakistanen aan hun dagelijkse dosis van gemiddeld drie kopjes thee te helpen. 

Financiële hulp

Als dat er één of twee minder worden, scheelt dat dus veel geld. Pakistan moet aan strenge eisen voldoen om aanspraak te kunnen maken op hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft omgerekend bijna 6 miljard euro in het vooruitzicht gesteld, mits Pakistan financieel orde op zaken stelt.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe studie: langer leven door paar kopjes koffie drinken per dag

Op het verzoek van Iqbal, minister van Planning, wordt lacherig gereageerd. De Britse krant The Guardian haalt een theeverkoper uit Islamabad aan die zegt: "Gisteren vroeg Iqbal of we minder thee konden drinken, morgen zeggen ze waarschijnlijk dat we minder moeten eten. Is dat de oplossing?"

Minder suiker en brood

Het is niet voor het eerst dat de Pakistaanse bevolking wordt gevraagd haar consumptie te beperken. Een parlementslid van de vorige regeringspartij had mensen al eens opgeroepen minder suiker te gebruiken en hooguit nog één platbrood bij de warme maaltijd te eten.

Het nog geen twee maanden geleden aangetreden kabinet van premier Shahbaz Sharif heeft al meer onpopulaire maatregelen moeten nemen. Rijken moeten meer belasting betalen en het IMF heeft afgedwongen dat de overheid elektriciteit en brandstof niet langer subsidieert. Benzine, aardgas en stroom zijn tot 45 procent duurder geworden. Mede daardoor zijn ook de voedselprijzen enorm gestegen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update