Ga naar de inhoud
'Een gunst, geen automatisme'

België laat gevangenen vrij tegen overbevolking cellen

Met een grote doos op zijn schouder verlaat een Belgische gedetineerde de Sint-Andriesgevangenis in Brugge. Beeld uit 2013 ter illustratie. Beeld © AFP

Om de overbevolking in de gevangenissen te bestrijden, heeft de Belgische regering een opmerkelijk besluit genomen. Tot 2025 worden gevangenen vervroegd vrijgelaten.

Minister Vincent Van Quickenborne (Justitie) heeft een wet klaarliggen die gevangenen toestaat om zes maanden voor het einde van hun straf voorwaardelijk vrij te komen, melden Belgische media. De maatregel geldt niet voor de zwaarste criminelen zoals terroristen of plegers van zedenmisdrijven.

Mensonwaardige omstandigheden

De minister wil op die manier de overbevolking in de gevangenissen bestrijden, schrijft onder meer De Standaard.

Vanwege de overvolle gevangenissen en soms mensonwaardige omstandigheden wordt België regelmatig op de vingers getikt door Belgische rechtbanken en organisaties als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Verenigde Naties .

Vervroegde vrijlating is een gunst en geen automatisme, benadrukt de minister. De gedetineerde die in aanmerking komt moet zich goed hebben gedragen en over voldoende bestaansmiddelen en een vaste woonplek beschikken. Het besluit mag niet leiden tot grote onrust bij de slachtoffers.

Eigen
Lees ook:
Eigen tv en een PlayStation: deze spullen mogen gevangenen hebben in hun cel

De overbevolking neemt in de Belgische gevangenissen ondanks een aantal maatregelen nog steeds toe. Er zijn momenteel ongeveer 1600 gedetineerden meer dan er eigenlijk plaatsen zijn. Tijdens de pandemie en vanwege het gevaar van verspreiding van Covid-19 werden in 2020 al tweehonderd gedetineerden vervroegd vrijgelaten.

De regering beslist naar verluidt vrijdag over de wet, die daarna nog door de meerderheid in de Kamer moet worden goedgekeurd.

Bekijk ook: Zuid-Koreanen tegen betaling de cel in

01:16
In Zuid-Korea kunnen mensen die aan de dagelijkse drukte willen ontsnappen vrijwillig een tijdje de gevangenis in.