Ga naar de inhoud
Geen mensenrechten

Happy de olifant is geen 'persoon' en mag in Bronx Zoo blijven, oordeelt rechter

Olifant Happy. Beeld © AP

Zit de Aziatische olifant Happy tegen haar zin gevangen in een dierentuin in New York? De hoogste rechtbank in de Amerikaanse staat moest daar een oordeel over vellen. Het antwoord: olifanten hebben geen mensenrechten.

Happy woont al meer dan 40 jaar in de dierentuin in het New Yorkse stadsdeel The Bronx. Volgens dierenrechtenorganisatie Nonhuman Rights Group zit de olifant gevangen en heeft Happy - net als mensen - recht op vrijheid.

Stroperij
Lees ook:
Stroperij dwingt olifanten tot evolutie: steeds meer vrouwtjes zonder slagtanden

De hoogste rechtbank in New York gaat daar niet in mee. Vijf van de zeven rechters kwamen tot de conclusie dat olifanten geen mensenrechten hebben. Twee rechters waren het daar niet mee eens, schrijft The New York Times.

"Hoewel olifanten bijzonder capabel zijn, kunnen we niet meegaan in het verzoek om Happy mensenrechten toe te kennen", schrijven de rechters in het vonnis. Een van de rechters die het er niet mee eens is, schrijft dat Happy 'vastzit in een onnatuurlijke omgeving, die ervoor zorgt dat ze niet het leven van een onafhankelijke olifant kan leven.

'Hoop voor de toekomst'

De Nonhuman Rights Group probeerde naast Happy ook dieren vrij te krijgen uit een dierentuin in Californië. De groep focust in een reactie vooral op de rechters die tegen de uitspraak stemden. Dat standpunt zou 'ontzettend veel hoop geven op een toekomst waar olifanten niet langer lijden'.

Volgens de dierenrechtenorganisatie is Happy depressief en in de war. De dierentuin zegt dat daar niets van klopt en dat er goed voor Happy wordt gezorgd door 'verzorgers die ze al decennia kent en een sterke band heeft'.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS