Zeven mensen aan boord

Europees Hof blokkeert Britse vlucht naar Rwanda op laatste moment

15 juni 2022 01:05
Het vliegtuig stond gisteravond al klaar. Beeld © Anadolu Agency

De eerste vlucht die Britse asielzoekers naar Rwanda zou brengen, is op het laatste moment tegengehouden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De vlucht zou gisteravond laat vertrekken.

Pogingen om de vluchten bij de rechter tegen te houden, liepen op niets uit. De rechter gaf toestemming voor het overplaatsen van vluchtelingen.

Het Verenigd Koninkrijk wil de asielzoekers overvliegen om ze in Rwanda hun asielprocedure te laten afwachten. Het controversiële plan kon op veel kritiek rekenen in het VK en de rest van de wereld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse uitzettingsvlucht naar Rwanda op losse schroeven: 'Dit is harteloos'

Nu blijkt dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een stokje stak voor de eerste vlucht. Het Verenigde Koninkrijk is één van de ondertekenaars van verdragen die het Hof mogelijk maken.

Er werden meerdere rechtszaken aangespannen om de vlucht tegen te houden. Daardoor gingen er al veel minder asielzoekers mee dan de bedoeling was. Zeven vluchtelingen zouden gisteravond worden overgebracht naar Rwanda.

Minister teleurgesteld

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, is volgens de BBC 'teleurgesteld', maar ze zegt dat de planning voor de volgende vluchten naar Rwanda meteen begint.

De regering-Johnson maakte in april bekend dat ze een deal had gesloten om asielzoekers naar het Oost-Afrikaanse land te sturen. Degenen aan wie asiel wordt verleend, mag dan blijven in Rwanda, dat zelf veelvuldig is bekritiseerd om het schenden van mensenrechten. Als dank krijgt Rwanda van de Britten omgerekend 140 miljoen euro aan hulpgeld.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore