Ga naar de inhoud
Plotseling overgeplaatst

Navalny blijkt overgeplaatst naar extra beveiligd strafkamp

Navalny tijdens een zitting op 7 juni. Beeld © AP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is onverwachts overgeplaatst naar een extra beveiligd strafkamp in Melechovo, ongeveer 250 kilometer ten oosten van Moskou.

Eerder werd al bekend dat de oppositieleider plotseling was verplaatst. Waarheen was toen nog een raadsel.

Navalny
Lees ook:
Navalny vanuit strafkamp naar onbekende locatie gebracht

Een waarnemer van de gevangenisautoriteiten in de regio waar Melechovo onder valt, heeft gezegd dat Navalny nu in strafkolonie IK-6 zit.

De Kremlin-criticus werd veroordeeld tot in totaal 11,5 jaar cel. Zijn hoger beroep heeft hij vorige maand verloren. In het vonnis stond ook dat Navalny naar een extra beveiligde gevangenis moet worden gebracht, waar hij minder contact met de buitenwereld mag hebben.

'Moeilijk uit te houden

Hij zat tot dusver in een strafkamp in Pokrov, bijna 120 kilometer van Moskou. Ook daar was het zwaar, vertelde een oud-gevangene eerder:

Ex-gevangene over strafkamp Navalny: 'Moeilijk uit te houden'

02:14
Een ex-gevangene legt uit dat het bestaan zwaar was in het strafkamp waar Aleksej Navalny tot nu toe verbleef.

Toen de advocaat van Navalny gisteren bij de gevangenis aankwam, kreeg hij te horen dat 'die gedetineerd hier niet is'.

Poging tot vergiftiging

Navalny werd in januari 2021 opgepakt op het vliegveld van de Russische hoofdstad. Hij kwam terug uit Berlijn, waar hij was behandeld voor een vergiftiging met novitsjok. Daar zat naar alle waarschijnlijkheid de Russische geheime dienst FSB achter.

Eind vorige maand meldde Navalny via Instagram dat tegen hem weer een nieuwe strafzaak is geopend die hem nog eens tot vijftien jaar celstraf kan opleveren als hij schuldig wordt bevonden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.